„Au căzut cantităţi record de zăpadă”. Estul Canadei, paralizat de o furtună de ninsoare istorică
Cea mai estică provincie canadiană a fost paralizată luni, după ce a fost acoperită de un strat de zăpadă cu grosimea de un metru în weekend, în urma unei furtuni "istorice", informează AFP.
Ninsorile abundente au paralizat reţeaua de transport şi au dus, de asemenea, la închiderea a numeroase companii, şcoli şi instituţii, provocând totodată pene de curent.
„Au căzut cantităţi record de zăpadă", a declarat Bob Robichaud, meteorolog la agenţia guvernamentală canadiană, care a considerat că această furtună este "istorică".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„Anumite regiuni au primit peste 100 de centimetri de zăpadă", a adăugat el, referindu-se în special la periferia Cape Breton, o insulă din Golful Saint Lawrence, unde a fost declarată stare de urgenţă.
Pe reţelele de socializare, numeroşi canadieni au distribuit înregistrări video şi fotografii realizate în timpul furtunii, unele arătând acumulări de zăpadă care blochează uşile sau depăşesc acoperişurile caselor, iar altele prezintă maşini complet îngropate sub omăt.
Pe Aeroportul Internaţional din Halifax, capitala provinciei Nova Scotia, multe zboruri au fost întârziate sau anulate, iar transportul în comun din acest oraş a fost suspendat.
„Având în vedere cantitatea de zăpadă abundentă şi lipicioasă pe care am primit-o, deszăpezirea este dificilă şi va necesita timp", a avertizat luni după-amiază premierul din Nova Scotia, Tim Houston, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că a cerut ajutor, în special militar, de la Guvernul federal şi de la provinciile vecine New Brunswick şi Prince Edward Island.
„Am aprobat solicitarea de ajutor şi le-am cerut echipelor mele să identifice resursele federale care pot fi alocate cu rapiditate", a declarat luni ministrul canadian pentru Protecţie Civilă, Harjit Sajjan, precizând că Guvernul de la Ottawa va împrumuta provinciei afectate o serie de echipamente care îi sunt necesare.
În ianuarie 2020, armata canadiană - considerată ca un ajutor de ultimă instanţă - a trimis peste 150 de soldaţi în provincia vecină Newfoundland după ce un viscol de proporţii a paralizat capitala acesteia, oraşul St. John's.