Zăpezile și inundațiile au provocat haos în Europa. Cele mai afectate țări

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Mai multe ţări balcanice au fost afectate de căderi masive de zăpadă sau de precipitaţii abundente, generând perturbări ale traficului şi pene de electricitate.

Înainte să ajungă la noi, viscolul i-a lovit pe vecinii bulgari. În nordul Bulgariei e în vigoare un cod portocaliu de ninsori şi vânt periculos. Zăpada a provocat accidente şi a dat peste cap transportul din capitală.

La rândul lor, Croaţia şi Bosnia, care s-au confruntat cu ninsori abundente la începutul lunii, sunt lovite acum de inundaţii.

Viscolul a provocat zeci de accidente pe şoselele alunecoase din nordul Bulgariei. În cel mai grav dintre ele, o coliziune între un autobuz şi un camion, au fost răniţi şase oameni.

Ninsorile au paralizat traficul în comun la Sofia. La orele de vârf, pietonii au aşteptat autobuzele chiar şi 60 de minute pe un frig pătrunzător. Şoferii care s-au grăbit să îşi schimbe cauciucurile de iarnă cu cele de vară au rămas blocaţi în zăpadă.

Topirea zăpezilor în ritm rapid şi ploile torenţiale au provocat inundaţii în estul Croaţiei şi în vestul Bosniei. Trei râuri care curg pe teritoriul celor două ţări au ieşit din matcă şi au inundat numeroase localităţi de pe mal.

Viitura a depăşit fără probleme digurile construite din saci cu nisip de cei aproape 600 de militari mobilizaţi de autorităţi. Apele au distrus zeci de gospodării din Bosnia.

Localnic: "Nu mi-a mai rămas nimic. Am pierdut tot. Cât mai trebuie să îndurăm? Ne tot spun că nivelul râului scade, dar eu nu îi cred."

Un localnic şi-a folosit barca pentru a-i ajuta pe sătenii din aşezările izolate.

Localnic: "Fac asemenea drumuri de urgenţă de trei zile. Îi duc pe oameni la doctor, duc copiii la şcoală, îi duc pe unii oameni care trebuie să ajungă la locul de muncă."

Tot în Bosnia, militarii au fost trimişi să ajute la evacuarea oamenilor din patru sate ameninţate de viitură. În alte localităţi, salvatorii au adus cu bărcile alimente şi apă pentru bătrânii care nu au vrut să-şi abandoneze casele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO