„Am putea avea un război în Suedia”. Cetățenii sunt avertizați să fie pregătiți de un conflict, de liderii armatei
Suedia, care se pregătește să se alăture NATO în 2024, s-ar putea confrunta în curând cu un război, avertizează oficialii de la Stockholm, care le cer cetățenilor să fie pregătiți pentru cel mai urât scenariu.
După aproape doi ani de război în Ucraina și pe fondul războiului dintre Israel și Hamas din Gaza, cetățenilor suedezi li se cere să fie mai precauți și mai pregătiți ca niciodată.
„Pentru o națiune pentru care pacea a fost un companion plăcut timp de aproape 210 ani, ideea că este o constantă neschimbată este normală. Dar confortul pe care îl oferă această concluzie a devenit mai periculos decât a fost de foarte mult timp. Mulți au spus-o înaintea mea, dar permiteți-mi să o fac în calitate oficială, mai clar: Am putea avea un război în Suedia”, a declarat ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, în cadrul conferinței anuale privind apărarea, din Sälen.
Contactat de Newsweek, Bohlin a precizat că vorbele sale nu au fost menite să provoace teamă, ci mai degrabă să ajute la "conștientizarea situației". El a remarcat cum ucrainenii au crezut probabil că un râzboi cu Rusia este de domeniul trecutului, până când președintele Vladimir Putin a decis să anexeze ilegal Crimeea în 2014 și apoi, opt ani mai târziu, să lanseze o invazie la scară largă a țării.
Pus să comenteze pe seama declarațiilor ministrului, la postul suedez de televiziune SVT, Comandantul Suprem al Forțelor Armate Suedeze Micael Bydén a declarat că este de acord cu cele spuse de Bohlin.
„La nivel individual, trebuie să te pregătești din punct de vedere mental. Este o situație foarte gravă, iar claritatea (declarațiilor lui Bohlin) a fost fără echivoc. Acum este vorba de a trece de la cuvinte și înțelegere la acțiune", a declarat Bydén, potrivit Euractiv.
Bydén a subliniat investițiile și eforturile semnificative făcute în ultimii ani pentru a consolida securitatea Suediei, însă a precizat că va fi cu atât mai bine când Suedia va deveni membru cu drepturi depline al NATO.
„Speranța nu este o strategie pe care să construiești planuri, dar speranța trebuie să existe. Nu este vorba doar de tristețe", a adăugat Bydén.
„Uitați-vă la știrile din Ucraina și puneți-vă întrebări simple: Dacă acest lucru se întâmplă aici, sunt pregătit? Ce ar trebui să fac? Cu cât sunt mai mulți oameni care s-au gândit și s-au pregătit, cu atât mai puternică va fi societatea noastră", a mai spus el.
Agenția suedeză pentru situații civile neprevăzute (MSB) are acum sarcina de a ajuta autoritățile și companiile esențiale și critice pe timp de război să își consolideze organizarea, iar guvernul suedez dorește, de asemenea, să realizeze o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită securitatea aprovizionării cu produse de sănătate.