WSJ: „SUA intenționează să furnizeze Ucrainei proiectile de tancuri cu uraniu sărăcit”. Amenințarea lui Putin
Subiectul proiectilelor cu uraniu sărăcit pentru a fi trimise în Ucraina și folosite contra rușilor a ieșit din nou la lumină, deși Rusia a făcut deja amenințări grave dacă acest tip de muniție va fi folosit în războiul din țara vecină.
Publicația Wall Street Journal (WSJ) a notat că administrația Biden are în plan să aprobe aprovizionarea Ucrainei cu proiectile cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams. Acest lucru le-ar fi spus jurnaliștilor de peste Ocean un înalt oficial din administrația președintelui Joe Biden, anunță Ukrainska Pravda.
Furnizarea acestui tip de proiectil, aspru contestat de ruși, a fost, vreme de multe săptămâni, subiectul principal al dezbaterii privind muniția cu care ar trebui echipate tancurile Abrams livrate Ucrainei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Periculoase pentru oameni și mediu
WSJ relatează că, deși unii oficiali americani afirmă că nu există obstacole serioase în calea furnizării de astfel de proiectile Ucrainei, unii reprezentanți ai Casei Albe sunt îngrijorați că Washingtonul va fi supus criticilor din cauza furnizării acestor proiectile, deoarece sunt periculoase pentru oameni și pentru mediu.
Totodată, Casa Albă ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a furniza Ucrainei bombe cu dispersie, se mai arată în articolul publicației americane.
Anterior s-a raportat că reprezentanții Partidului Republican și ai Partidului Democrat din Congresul SUA insistă din nou ca administrația Biden să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.
Mai mult, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a cerut "celor care pot" să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune.
Reacția Kremlinului
Vestea livrării acestor proiectile a cam speriat Kremlinul, iar rușii au lansat rapid amenințări. În martie, când s-a pus problema ca Marea Britanie să livreze Ucrainei muniție care conține uraniu sărăcit, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a spus că această mișcare a adus conflictul „la niveluri noi și periculoase”.
După el, și preșdintele rus Vladimir Putin a reacționat: „Astăzi am aflat că Marea Britanie (...) a anunţat nu doar livrarea de tancuri Ucrainei, ci şi de obuze conţinând uraniu sărăcit (...) Dacă acest lucru se întâmplă, Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător".
Acest tip de muniție este folosit în arme deoarece poate pătrunde mai ușor în tancuri și armuri.
Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, declara la acea vreme că această mișcare nu a fost o escaladare nucleară în război.
„Nu există nicio amenințare la adresa Rusiei, este vorba doar de a ajuta Ucraina să se apere”, spunea James Cleverly, potrivit Sky News.
Sursa: Ukrainska Pravda, Sky News
Etichete: Ucraina, SUA, tancuri, uraniu, proiectile,
Dată publicare:
13-06-2023 16:31