"Vrem sa demonstram ca vor sa munceasca''. Ce idee a avut un om de afaceri pentru cersetorii romani din Suedia


Ultimul update: Marti 19 August 2014 06:51
Data publicarii: Sambata 16 August 2014 08:02
Categorie: Stiri externe

Un om de afaceri suedez s-a gandit sa le dea o sansa cersetorilor din orasul lui, care sunt, majoritatea, romani. In loc sa ceara bani, acestia vor vinde niste insigne cu textul ''nu sunt cersetor'' si vor pastra o parte din suma.

E numai inceputul, iar majoritatea celor nevoiti sa cerseasca sunt incantati de idee.

In multe tari, cersitul se pedepseste cu amenda. Dar, in orasul Gothenburg din vestul Suediei, oamenii au cautat o solutie mai constructiva.

Staffan Erixon, initiatorul proiectului: ''Nu e bine sa vezi oamenii stand in strada in fiecare zi. Vrem sa demonstram ca acesti oameni vor sa munceasca''.

Totul a pornit de la acest om de afaceri. Voia sa-i ajute, dar nu-i putea angaja pe toti. S-a gandit totusi la o activitate pentru ei. I-a imbracat in uniforme si i-a pus sa vanda insigne pe care scrie ''Nu sunt cersetor''. Cine le-ar fi dat bani de mila, poate cumpara acum de la ei o insigna, ajutandu-i astfel sa isi schimbe viata. Insignele costa echivalentul a 2 euro, iar jumatate din bani raman la cei care le vand. Nu e mult, dar e un inceput.

''Acum sper sa-mi gasesc de lucru. Poate oamenii vor vedea ca nu vrem sa stam, ci sa muncim''.- spune unul dintre beneficiari.

Initiatorul proiectului isi foloseste contactele pentru a le cauta de lucru. Iar pe unii dintre cunoscuti i-a convins deja sa angajeze fosti cersetori.

Staffan Erixon: ''Exista companii care vor sa-i ajute cu locuri de munca si salarii adevarate''.

Erixon spera acum ca initiativa sa va fi urmata si in alte orase din Suedia.

VIDEO PROTVPLUS.RO