Vrei sa fii un geniu? Nu trebuie decat sa exersezi!

creier

Este sfatul pe care geneticianul american, David Shenk, il da tuturor acelora care cred ca a fi un geniu este o chestiune biologica, exclusiv legata de gene.

 

"Genele noastre nu ne limiteaza sa fim mediocrii sau mai rau decat mediocrii", spune Shenk. Si asta pentru ca ADN-ul nostru nu ramane la fel de cand ne nastem si pana murim, ci este deschis la influentele a numerosi factori externi.

Nu spun ca orice poate fi orice, dar nimeni nu poate deveni mai bun in nimic din ceea ce face daca nu are credinta fundamentala ca este posibil sa fie mai bun.
David Shenk, genetician
In viziunea sa, natura si educatia interactioneaza permanent, astfel ca genele noastre sunt influentate de mediul inconjurator. Asa se face ca ideea ca cei mici mostenesc materialul genetic de la parinti si cu el raman tot restul vietii este gresita. Asta pentru ca, pe parcursul vietii, experientele pe care le avem in mediul in care traim isi pun amprenta pe genomul pe care il transmitem mai departe copiilor nostri.

Shenk spune ca perceptia limitelor pe care le avem reprezinta bariera in a atinge performanente mai bune si, evident, in a deveni genii. "Cand spui despre cineva ca este extraordinar, de exemplu David Beckham ca fotbalist, si ca sunt mult prea departe de ceea ce esti tu in stare sa faci, iti asumi practic faptul ca tu nu vei ajunge niciodata acolo", este de parere geneticianul.

Citește și
celule
S-a descoperit originea tuturor celulelor pielii!
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Desigur, nu toata lumea este de acord cu Shenk. Exista voci care spun ca a ideea ca in fiecare dintre noi exista un geniu este de fapt o gandire bazata pe dorinta ca acest lucru sa fie adevarat, ceea ce nu inseamna ca intr-adevar asa si este.

Si totusi, sugestiile pe care David Shenk le face pentru a-si sustine teoria par destul de usor de pus in practica. Iata ce ne sfatuieste geneticianul american:

Cum iti poti transforma copilul intr-un geniu?

Crede. Incepe cu simpla credinta ca fiecare copil are un potential enorm si ca depinde de noi sa ne adunam fortele pentru a-l exploata.

Da-i exemplul controlului de sine. Poarta-te exact asa cum ti-ai dori ca propriul tau copil sa se poarte. Nu cumpara, nu manca tot ce iti doresti dupa bunul plac. Cu cat demonstrezi mai mult autocontrol, cu atat copilul tau iti va copia comportamentul.

Pune-l la incercare. Nu ii statisface imediat toate poftele. Lasa-l sa invete ce inseamna frustrarea si dorinta. Lasa-l sa invete sa-si potoleasca pornirile si sa descopere singuri ca lucrurile vor fi in regula daca pur si simplu au rabdare sa obtina ceea ce vor.

Cum sa devii tu un geniu?

Identifica-ti limitele si ignora-le! Distanta dintre abilitatile tale curente si cele la care aspiri este atat de mare incat telul tau pare de neatins. Maretia este doar pasul inainte facut in fata mediocritatii. Depaseste mediocritatea pas cu pas, chiar daca esti nevoit sa faci mii de pasi mici pana ce distanta dispare.

Amana momentele de gratificare si rezista tendintei de a te simti satisfacut. In societatea de consum in care traim, suntem permanent conditionati sa dam curs impulsurilor noastre instant: cumpara, mananca, priveste, da click acum. Realizarile inalte trec dincolo de aceste impulsuri.

E bine sa crezi in eroi. Eroii inspira, nu doar prin maretia lucrului pe care il fac, ci si prin experientele umilitoare prin care au trecut la inceputurile lor. Thomas Edison, de exemplu, a fost dat afara din scoala pe cand avea 6-7 ani, pentru ca invatatorul lui a crezut ca e retardat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Afla ce idei salvatoare pentru Pamant au oamenii de stiinta!
Afla ce idei salvatoare pentru Pamant au oamenii de stiinta!

Chit ca unele dintre ele suna de-a dreptul fantezist, nu este exclus sa devina realitate in viitorul apropiat. Iata cateva dintre cele ce vor fi discutate la o conferinta organizata in California.

S-a descoperit originea tuturor celulelor pielii!
S-a descoperit originea tuturor celulelor pielii!

Oamenii de stiinta au gasit celula-mama sau originea tuturor celulelor pielii, descoperirea fiind esentiala pentru imbunatatirea tratamentelor pentru arsuri.

Credeai ca stii tot? Iata topul miturilor false din stiinta
Credeai ca stii tot? Iata topul miturilor false din stiinta

Descoperiri recente au demontat cateva mituri false din lumea stiintei. Ai fost invatat ca iti folosesti doar 10% din creier sau ca guma de mestecat se digera in 7 ani. Aceste teorii si alte cateva sunt trecute pe lista "miturilor false ale stiintei".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.