Vrei sa fii un geniu? Nu trebuie decat sa exersezi!
Este sfatul pe care geneticianul american, David Shenk, il da tuturor acelora care cred ca a fi un geniu este o chestiune biologica, exclusiv legata de gene.
"Genele noastre nu ne limiteaza sa fim mediocrii sau mai rau decat mediocrii", spune Shenk. Si asta pentru ca ADN-ul nostru nu ramane la fel de cand ne nastem si pana murim, ci este deschis la influentele a numerosi factori externi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Shenk spune ca perceptia limitelor pe care le avem reprezinta bariera in a atinge performanente mai bune si, evident, in a deveni genii. "Cand spui despre cineva ca este extraordinar, de exemplu David Beckham ca fotbalist, si ca sunt mult prea departe de ceea ce esti tu in stare sa faci, iti asumi practic faptul ca tu nu vei ajunge niciodata acolo", este de parere geneticianul.
Desigur, nu toata lumea este de acord cu Shenk. Exista voci care spun ca a ideea ca in fiecare dintre noi exista un geniu este de fapt o gandire bazata pe dorinta ca acest lucru sa fie adevarat, ceea ce nu inseamna ca intr-adevar asa si este.
Si totusi, sugestiile pe care David Shenk le face pentru a-si sustine teoria par destul de usor de pus in practica. Iata ce ne sfatuieste geneticianul american:
Cum iti poti transforma copilul intr-un geniu?
Crede. Incepe cu simpla credinta ca fiecare copil are un potential enorm si ca depinde de noi sa ne adunam fortele pentru a-l exploata.
Da-i exemplul controlului de sine. Poarta-te exact asa cum ti-ai dori ca propriul tau copil sa se poarte. Nu cumpara, nu manca tot ce iti doresti dupa bunul plac. Cu cat demonstrezi mai mult autocontrol, cu atat copilul tau iti va copia comportamentul.
Pune-l la incercare. Nu ii statisface imediat toate poftele. Lasa-l sa invete ce inseamna frustrarea si dorinta. Lasa-l sa invete sa-si potoleasca pornirile si sa descopere singuri ca lucrurile vor fi in regula daca pur si simplu au rabdare sa obtina ceea ce vor.
Cum sa devii tu un geniu?
Identifica-ti limitele si ignora-le! Distanta dintre abilitatile tale curente si cele la care aspiri este atat de mare incat telul tau pare de neatins. Maretia este doar pasul inainte facut in fata mediocritatii. Depaseste mediocritatea pas cu pas, chiar daca esti nevoit sa faci mii de pasi mici pana ce distanta dispare.
Amana momentele de gratificare si rezista tendintei de a te simti satisfacut. In societatea de consum in care traim, suntem permanent conditionati sa dam curs impulsurilor noastre instant: cumpara, mananca, priveste, da click acum. Realizarile inalte trec dincolo de aceste impulsuri.
E bine sa crezi in eroi. Eroii inspira, nu doar prin maretia lucrului pe care il fac, ci si prin experientele umilitoare prin care au trecut la inceputurile lor. Thomas Edison, de exemplu, a fost dat afara din scoala pe cand avea 6-7 ani, pentru ca invatatorul lui a crezut ca e retardat.