Credeai ca stii tot? Iata topul miturilor false din stiinta
Descoperiri recente au demontat cateva mituri false din lumea stiintei. Ai fost invatat ca iti folosesti doar 10% din creier sau ca guma de mestecat se digera in 7 ani. Aceste teorii si alte cateva sunt trecute pe lista "miturilor false ale stiintei".
Clisee false in lumea stiintei:
1. "Oamenii utilizeaza 10% din creier"
De oprit, creierul nu se opreste niciodata in cursul vietii. Nu are zone inactive care raman asa cu anii si care sa reprezinte 90% din structura lui. Imagistica prin rezonanta magnetica, metoda de explorare medicala, a putut demonstra clar ca oamenii isi folosesc cortexul cam la intrega capacitate. Abia in starea de somn profund, comunicarea intre diversele regiuni ale scoartei cerebrale se reduce.
2. "La varsta adulta, neuronii nu se mai dezvolta"
Desi dezvoltarea esentiala a creierului are loc in copilarie, studiile noi au aratat ca si la varsta matura, neuronii cresc si se transforma ca raspuns la stimulii oferiti de experientele noi din viata. Insa nu toti neuronii din creierul adult sunt capabili de astfel de performante, potrivit cercetatorilor.
3. "In spatiu nu exista gravitatie"
Nu de putine ori folosim expresia "gravitatie zero" pentru a descrie mediul din interiorul navelor spatiale. Dar aceasta expresie nu este intru totul adevarata. Gravitatia scade cu patratul distantei fata de Pamant, dar nu devine niciodata nula. Gravitatie exista peste tot, chiar si in spatiu. Astronautii par sa pluteasca pentru ca, in realitate, ei sa afla in cadere libera continua spre Pamant.
4. "Guma de mestecat se digera in 7 ani"
Guma este ceva mai greu de digerat decat un cartof sau un snitel. Dar sistemul digestiv, cu acizii sai tari si enzimele lui puternice, vine de hac si gumei in cateve zile. Nici pe departe nu vorbim de ani, asa cum se spune de ani buni.
Citeste intreg articolul pe www.descopera.ro