Conferinta de presa maraton a lui Vladimir Putin: a vorbit despre starea rublei, NATO si a marturisit ca este indragostit

×
Codul embed a fost copiat

La Moscova, Vladimir Putin a sustinut o conferinta de presa maraton. "Criza din Rusia a fost provocata de factori externi, dar va trece in doi ani", a spus el. Iar extinderea NATO este comparabila cu un nou Zid a Berlinului, a mai afirmat.

Apoi, ca sa distraga probabil atentia rusilor de la devalorizarea rublei, Putin, oficial divortat, a gasit de cuviinta sa dezvaluie poporului ca este indragostit.

Vladimir Putin si-a inceput conferinta cu declaratii pe tema zilei: starea rublei si criza economica. Tonul a fost apasat... incurajator.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Economia mondiala va continua sa creasca, chiar daca mai lent, iar economia noastra va reusi sa razbata si ea. Cat va dura? In cel mai pesimist scenariu, va dura cam doi ani. Redresarea este inevitabila."

De vina pentru criza sunt, oricum, altii, mai exact occidentalii.

Citește și
Putin
Prabusirea Rusiei trage dupa ea toata Europa.Legaturile dintre "Imperiul" lui Putin si celelalte tari. Romania, direct vizata

Vladimir Putin: "Actuala criza nu e "rasplata" pentru Crimeea, ci pentru faptul ca am vrut sa fim un stat independent. Orice am face, Occidentul se opune."

De aici pana la metafore si personificari poetice n-a fost decat un pas.

Vladimir Putin: "Uneori, ma gandesc ca Mishka, ursul nostru, n-ar trebui sa mai alerge dupa mistreti prin Taiga, ci ar trebui sa manance fragi si mure. Dar ei nu-l vor lasa in pace nici atunci. Vor incerca mereu sa-l puna in lanturi. Cand vor reusi, vor vrea sa-i smulga coltii si ghearele."

Washingtonul este cel care ameninta Rusia amplasand elemente ale sistemului de aparare antiracheta in Europa, a repetat Putin.

Vladimir Putin: "Elementele scutului anti-racheta sunt in Romania, in Polonia, adica la doi pasi de noi. Si mai spuneti ca noi avem o politica agresiva?!"

In acest timp, rusii de rand urmareau alarmati cursul de schimb.

Cetatean rus: "Salariul meu echivala cu o mie de dolari, sau chiar mai mult. Acum, abia daca mai castig 200."

Cetatean rus: "Asta nu e criza. Criza abia urmeaza."

Colapsul rublei a facut deja o victima, la propriu. Un om de afaceri din Rusia s-a sinucis. O camera de supraveghere dintr-un hotel a inregistrat ultimele momente din viata lui Ivan Shervarshidze. Cateva minute mai tarziu, a fost gasit impuscat. Si-a explicat gestul intr-un bilet de adio si l-a pus pe seama stresului provocat de criza rublei.

Declaratiile lui Vladimir Putin
- ce s-a intamplat in timpul conferintei
- momente antologice
- contextul conferintei de presa

- Criza actuala a fost provocata de factori externi, dar nici noi nu am reusit sa facem tot ce ne-am propus, nu am diversificat economia

- Iesirea din aceasta situatie este inevitabila, economia Rusiei va continua sa creasca si va iesi din criza. Problemele ar mai putea dura 2 ani, in cel mai pesimist scenariu, dar dupa aceeea cresterea este inevitabila.

- ne vom indeplini obligatiile sociale fata de cetateni apeland la rezervele de care dispunem si care sunt la ora actuala de 2,5 trilioane ruble (n. red.: 33,3 miliarde euro la cursul actual)

 - este inevitabil ca economia sa treaca printr-un proces de restructurare. Banca Nationala incearca acum sa stabilizeze moneda nationala. Economia se va adapta la un curs mai scazut al rublei

- birocratia nu e cea mai mare problema, jurnalistii din Vest va pot spune cum e birocratia in Uniunea Europeana

- e dificil sa reducem taxele, fiindca resursele bugetare sunt insuficiente. Profiturile sunt foarte mari in sectorul energetic, de aceea ne e greu sa gasim investitori si in alte domenii, de pilda in tehnologii de varf. Aceasta lipsa de diversificare e sursa multor probleme ale Rusiei

 

 

- la 25 de ani dupa caderea Zidului Berlinului, Occidentul a construit un nou zid. In ultima vreme s-a inaltat un zid virtual intre noi si statele care s-au autodeclarat invingatori in Razboiul Rece. Noi am incercat sa lucram cu aceste tari, sa evitam aparitia unor noi impartiri in Europa. Ar trebui sa cream un spatiu unit de secruitate si libertate, nu sa inaltam noi ziduri.

- rusii care lupta in Ucraina o fac din motive de constiinta, nu sunt mercenari. Actualul guvern ucrainean duce operatiuni punitive in estul tarii, impotriva unei parti din tara care nu este de acord cu politica de la centru. Suntem dispusi sa mediem in Ucraina si sa ajutam aceasta tara sa treaca peste problemele ei actuale

- actuala criza nu e rasplata pentru Crimeea, ci pentru faptul ca am vrut sa fim un stat independent. Dupa caderea Zidului Berlinului, ne-am deschis spre Vest si ce am primit in schimb? Au inceput sa sprijine gherilele din Caucaz. Orice am face, Occidentul se opune. 

- uneori ma gandesc ca ursul nostru ar trebui sa se ascunda in taiga si sa manance fragi si mure in liniste, Dar ei nu-l vor lasa in pace, vor veni dupa urs, il vor pune in lanturi si-i vor smulge coltii si ghearele

 

 

- am incredere in Petro Porosenko si in dorinta lui de a rezolva acest conflict, dar nu e singurul implicat

- vrem sa revigoram economic Siberia

- acordul cu China va fi profitabil pentru ambele parti, gazul rusesc este cel mai ieftin la ora actuala, nu exista o alternativa in viitorul anticipabil

- suntem martori la ce se intampla in SUA dupa 1 septembrie: au legalizat tortura. In plus, au dezvoltat noi metode de tortura. Viata e plina de schimbari de situatie, dar noi trebuie sa respectam legile

 

 

- tarile din Europa de Est nu sunt republici bananiere, unde poti face ce vrei, poti sustine lovituri de stat. Exista un acord in Ucraina intre opozitie si Ianukovici, semnat pe 21 februarie, pe care opozitia l-a incalcat, a fost o lovitura de stat. UE trebuia sa ia pozitie, nu sa-i incurajeze pe opozanti, ci sa se le spuna ca asa nu au nicio sansa sa intre in Europa. Daca faceau asta, nu ar fi fost razboi civil in Ucraina.

- Rusia a contribuit la tensiunile internationale doar in sensul in care si-a aparat propriile interese. Nemultumirea partenerilor nostri americani e provocata de orice facem. Stiati ca Rusia, la inceputul anilor '90, a oprit zborurile bombardierelor strategice, in vreme ce americanii le-au continuat? Asa ca le-am reluat si noi. Avem doar 2 baze militare in afara tarii, in Kirghizstan si Tadjikistan. Americanii au baze in toata lumea si pe noi ne faceti agresivi. Pentagonul are un buget de 5 ori mai mare decat Ministerul rus al Apararii. SUA si-a instalat sistemele anti-racheta aproape de granitele noastre, inclusiv in Romania.

 

 

- in cazul crizei din Ucraina, noi avem dreptate iar partenerii nostri occidentali gresesc. Sanctiunile aplicate Rusiei sunt nelegitime si ilegale.

- Turcia si Rusia ar trebuis a treaca peste vechile lor conflicte si sa imite exemplul reconcilierii franco-germane. Tarile noastre au interese comune

- nu stiu daca Coca-Cola e nesanatoasa sau nu. Multi experti spun ca e nesanatoasa. Oricum, avem bautura noastra racoritoare nationala, cvasul

 - e prea devreme ca sa spun daca voi mai candida sau nu la presedintie. Decizia mea depinde si de cum va evolua economia Rusiei.

 

 

Ce s-a intamplat in timpul conferintei
Jurnalistii straini prezenti la conferinta au remarcat ca pe harta Rusiei din spatele lui Putin apare si Crimeea, desi anexarea acesteia nu este considerata legala de o mare parte a comunitatii internationale.

Potrivit Moscow Times, rubla a scazut in timpul conferintei de presa dupa ce Putin nu a anuntat niciun fel de masuri economice concrete. Moneda nationala a Rusiei ar fi coborat cu 3 procente fata de dolar si 2 fata de euro la mai putin de o ora de la inceputul conferintei, dupa ce incepuse ziua intr-o usoara crestere.

Momente antologice
Conferinta a dat nastere unor situatii suprarealiste. Un barbat, aparent in stare de ebrietate sau sub efectul oboselii, dat fiind ca trecusera mai bine de 2 ore de la inceperea conferintei, l-a intrebat pe Putin de ce nu se vinde mai bine cvasul produs in Viatka. Iar liderul de la Kremlin i-a raspuns pe larg, ironizand un pic starea jurnalistului. Ulterior, Russia Today a precizat ca omul nu era baut, ci suferise mai multe accidente vasculare in ultima perioada.

O jurnalista si-a adresat intrebarile tinand in brate un crocodil din plus. Spre final, un jurnalist britanic sustine ca un cameraman a cazut din picioare dupa 3 ore in care a filmat non-stop..

 

 

Putin insusi a vorbit despre hochei, poeziile lui Lermontov, filme si amenzi de parcare. Mai multe intrebari s-au referit la viata personala a presedintelui rus, care a fost intrebat daca e singur sau are pe cineva alaturi. Liderul de la Kremlin a profitat pentru a povestit cum i s-a mai pus recent intrebarea daca e indragostit de cineva si a raspuns ca, intr-adevar iubeste si ca este iubit - de rusi. A mai adaugat si ca se intelege in continuare foarte bine cu Liudmila, fosta sotie de care a divortat oficial in aprilie. Se zvonea insa de ani buni ca presedintele rus ar avea o relatie extra-conjugala.

Jurnalistii au remarcat insa si faptul ca a fost o conferinta mai scurta decat cea de anul trecut - 3 ore si 20 minute, fata de 4 ore si 40 in 2013. Dupa incheierea evenimentului, mai multi dintre ziaristi au inceput sa isi faca fotografii in scaunul presedintelui Rusiei


Contextul conferintei de presa
Potrivit agentiei TASS, conferinta de presa a lui Putin care va dura peste 4 ore, are loc in contextul unei crize economice fara precedent.

Citeste si: Rusia in CRIZA dupa ce rubla a pierdut 20% din valoare intr-o singura zi. Rusii care au credite in valuta sunt disperati

Cu cateva ore inainte de conferinta de presa in care Putin va oferi explicatii despre declinul dramatic al rublei din ultimele 10 zile, moneda rusa s-a oprit timid din cadere, relateaza Reuters.

Aparitia mediatica de joi a lui Putin a fost promovata de televiziunea de stat rusa intr-un clip ce arata ca trailerul unui film de actiune, relateaza CNN. Intr-un cadru Putin apare spunand una dintre replicile lui memorabile din acest an: "Ursul nu cere voie nimanui".

In discursul de joi, Putin va vorbi atat despre criza din Ucraina cat si despre sanctiunile impuse de Vest, dar si despre masurile financiare pe care le pregateste pentru a opri colapsul economic al Rusiei.

Evenimentul anual, care a durat mai mult de patru ore in 2013, va fi difuzat in direct de televiziunile ruse.  Kremlinul anticipeaza discutii despre "economie, rubla, preturi si masurile pe care le va lua Guvernul rus", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, adaugand insa ca si agenda internationala va intra in atentia conferintei. "Anul acesta a fost neobisnuit din punctul de vedere al schimbarii paradigmei in sistemul relatiilor internationale si cu siguranta va genera interese si ne asteptam la astfel de intrebari", a adaugat el.

Toti cei 1.259 de jurnalisti acreditati au dreptul de a-i adresa intrebari presedintelui, a declarat Peskov, citat de Itar-Tass, in pagina electronica. "Nu au fost restrictii in privinta acreditarii", a precizat el. "Dimpotriva, avem reporteri care au venit din strainatate si Ministerul de Externe le-a acordat vize", a explicat Peskov.

El a declarat miercuri intr-un interviu pentru postul de televiziune Rossiia-24 ca spera sa vada reporteri din Ucraina, care lucreaza la Moscova si au acreditari. Potrivit listei postate pe site-ul oficial al Kremlinului, la conferinta vor asista si reporteri din Japonia, Statele Unite, Iran, Germania, Franta, Romania, Belarus, Suedia, Israel, China, Danemarca, Spania, Abhazia, Vietnam si Marea Britanie.

Serviciul de presa al Kremlinului a declarat ca aceasta conferinta va avea loc la pranz, ora Moscovei, la Centrul de Afaceri International din capitala rusa, cu traduceri sincronizate in engleza, franceza si germana.
 


 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusii se refugiaza in umor negru in fata devalorizarii brutale a rublei
Rusii se refugiaza in umor negru in fata devalorizarii brutale a rublei

"Ce ati dori sa schimbati in trecutul dvs? Rublele mele!" In fata caderii dramatice a monedei nationale, care s-a depreciat marti cu 20% fata de euro, rusii se refugiaza in umorul negru, scrie AFP, potrivit HotNews.

Prabusirea Rusiei trage dupa ea toata Europa.Legaturile dintre
Prabusirea Rusiei trage dupa ea toata Europa.Legaturile dintre "Imperiul" lui Putin si celelalte tari. Romania, direct vizata

Nimeni nu are de castigat daca economia Rusiei se prabuseste.

Presa rusa anunta ca Putin a semnat in 24 de ore 20 de intelegeri economice. La cat se ridica
Presa rusa anunta ca Putin a semnat in 24 de ore 20 de intelegeri economice. La cat se ridica "afacerile" cu India

Vladimir Putin isi asigura aliati in Asia sub presiunea sanctiunilor economice impuse de Occident. Presa Kremlinului scrie ca in recenta vizita in India, Putin a semnat nu mai putin de 20 de intelegeri economice in doar 24 de ore.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Varianta candidatului comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pusă sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.