Presa rusa anunta ca Putin a semnat in 24 de ore 20 de intelegeri economice. La cat se ridica "afacerile" cu India

Ultima actualizare: 17-12-2014 07:03
vladimir putin

Vladimir Putin isi asigura aliati in Asia sub presiunea sanctiunilor economice impuse de Occident. Presa Kremlinului scrie ca in recenta vizita in India, Putin a semnat nu mai putin de 20 de intelegeri economice in doar 24 de ore.

Cei doi lideri, Vladimir Putin si Narendra Modi, premierul Indiei, s-au intalnit joi in New Delhi. "In vizita care a durat 23 de ore si 15 minute, Putin si Modi au semnat 20 de acorduri, rezultand contracte in valoare de 100 miliarde de dolari", relateaza Russia Today, un canal de casa al Kremlinului.

Printre intelegerile economice la care au ajuns cele doua tari se numara un contract de 40 de miliarde de dolari in energia nucleara, un contract de 50 de miliarde de dolari pentru petrol si gaze si contracte de 10 miliarde de dolari in alte sectoare precum aparare, ingrasaminte, diamante si tehnologie spatiala.

Astfel, India va contrui zece noi reactoare nucleare pe teritoriul sau, in cooperare cu Rusia, va fabrica unul dintre cele mai performante elicoptere ruse de atac, dar si piese detasabile pentru echipamentul militar. Rusia furnizeaza 70% din echipamentul militar al Indiei, primul importator mondial de armament conventional.

"Rusia este cel mai bun prieten al Indiei si un partener strategic preferat" a declarat Narendra Modi, in timpul intalnirii cu Putin, potrivit Itas-Tass.  Conform Vesti News, vizita in India face parte dintr-un plan strategic al Rusiei de orientare catre Est dupa sanctiunile economice impuse de SUA si UE.

Cu toate acestea, potrivit CESI - Center for Eurasian Strategic Intelligence - un think thank cu sediul la Londra, infiintat in 2014 si care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, Vladimir Putin isi castiga influenta in sase tari membre UE.

Partide populare din Marea Britanie (UKIP), Franta ( Frontul National), Germania (Partidul National Democratic), Grecia (Golden Dawn), Bulgaria (Attack) si Ungaria (Jobbik) militeaza pentru o relatie mai apropiata cu Rusia si au protestat fata de sanctiunile aplicate Moscovei dupa anexarea Crimeii, se arata in studiul citat de businessinsider.com.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO