Lunga zi a lui Vladimir Putin in Italia. S-a intalnit cu Papa, premierul italian si Berlusconi. Care au fost temele discutate
Papa Francisc l-a indemnat miercuri pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa depuna "un efort sincer" pentru pace si a cerut aplicarea integrala a acordului de la Minsk "de catre toate partile" din Ucraina, a informat un comunicat la Vaticanului.
"Sfantul Parinte a afirmat ca trebuie un efort important si sincer pentru a realiza pacea (in Ucraina). S-a convenit asupra importantei de a construi un climat de dialog si ca toate partile partile sa se angajeze in punerea in aplicare a acordului de la Minsk", a precizat comunicatul la sfarsitul intrevederii dintre presedintele rus si Suveranul Pontif, a doua dupa mai putin de doi ani, informeaza Agerpres.
Presedintele Vladimir Putin a fost primit miercuri la Vatican, timp de 50 de minute, de Papa Francisc, in prezenta interpretilor. Discutiile s-au concentrat asupra Ucrainei si a situatiei din Orientul Mijlociu, a mentionat Vaticanul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Papa si liderul de la Kremlin au subliniat ca in Orientul Mijlociu trebuie sa se asigure "conditiile necesare pentru traiul tuturor membrilor societatii, inclusiv minoritatile religioase si, in special, crestinii".
Suveranul Pontif a aparut serios si abia zambind, chiar daca atmosfera a parut mai destinsa la finalul intrevederii. Presedintele rus a ajuns cu peste o ora intarziere fata de programul anuntat, dupa vizita sa la Milano unde s-a intalnit cu premierul italian, Matteo Renzi.
Vladimir Putin a avut o prima intrevedere cu Papa Francisc in noiembrie 2013. Sfantul Scaun si Papa le-au adresat constant ucrainenilor apeluri la reconciliere si la incetarea razboiului intre "frati" crestini.
Vaticanul a ramas insa prudent in aceasta criza. Papa Francisc a fost criticat sever la Kiev de greco-catolici pentru retinerea sa in a condamna direct politica rusa in Ucraina.
In Ucraina, rebelii sunt in marea lor majoritate ortodocsi atasati patriarhatului de la Moscova. Ei lupta impotriva altor ortodocsi si a unor greco-catolici afiliati Sfantului Scaun. Vaticanul a fost mereu prudent fata de acesata criza, spre dezamagirea catolicilor uniti care si-ar fi dorit o condamnare ferma a politicii ruse in Ucraina.
Pentru Vatican insa, dialogul initiat de decenii intre catolici si ortodocsii rusi este o miza majora.
In cursul zilei, presedintele rus s-a intalnit cu premierul si presedintele Italiei, dar si cu vechiul sau amic Silvio Berlusconi.
Lumea are nevoie de Rusia pentru a-si rezolva problemele, chiar daca dosarul ucrainean ramane un element de divergenta, a declarat, miercuri, premierul italian Matteo Renzi, dupa intrevederea avuta, la Milano, cu presedintele rus Vladimir Putin, informeaza AFP.
Cei doi oameni de stat au cazut de acord, in cadrul intrevederii lor bilaterale in marja unei vizite comune la Expozitia universala de la Milano, ca respectarea acordurilor de pace Minsk-2 este “steaua polara, busola, punctul de referinta” pentru reglementarea situatiei din Ucraina, potrivit declaratiilor lui Renzi.
Semnate in februarie, acordurile de la Minsk sunt menite sa aplaneze criza ucraineana, insa protagonistii conflictului se acuza reciproc de incalcarea lor.
Ridicarea sanctiunilor la adresa Rusiei ramane strans legata de respectarea acestor acorduri, a reiterat seful guvernului italian, relateaza Agerpres.
La randul sau, Putin a vorbit despre importanta faptului de a ajunge la o “reglementare pasnica” a crizei ucrainene, dar a insistat asupra consecintelor negative ale sanctiunilor asupra relatiilor dintre Italia si Rusia, care mentineau pana acum stranse relatii economice.
Sanctiunile impiedica punerea in aplicare a contractelor deja semnate si au dus la pierderi de peste un miliard de euro pentru firmele italiene, a afirmat presedintele rus, in fata unei audiente ce includea mai multi importanti oameni de afaceri italieni.
“Mizez pe faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, nu vom mai avea restrictiile cu care ne confruntam astazi”, a spus Putin.
Premierul italian si-a exprimat speranta ca o adeziune totala la acordurile de la Minsk va permite “evacuarea de la masa negocierilor a ceea ce este astazi singurul element de divergenta”. “Daca ne referim la toate celelalte dosare, pe marginea lor pot exista, desigur, evaluari, sensibilitati diferite, interese nationale diferite, insa exista o profunda convergenta”, si-a exprimat convingerea seful executivului de la Roma.
O asemenea adeziune “ar intari colaborarea deja in curs la nivel international, importanta in special in alte zone ale lumii”, cum este Iranul, Siria, Irakul sau Libia, a mai subliniat Renzi.
Foto: La Repubblica