Jeb Bush, fratele fostului presedinte american: Putin este un bataus pe care SUA trebuie sa-l trateze cu fermitate. VIDEO

Ultima actualizare: 13-06-2015 07:12
jeb bush, putin

Posibilul candidat republican la presedintia SUA, Jeb Bush, l-a calificat miercuri pe presedintele rus Vladimir Putin drept un “bataus”.

Bush a cerut actualei Administratii de la Washington si aliatilor europeni ai SUA sa raspunda hotarat agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei pentru a descuraja, de asemenea, orice actiuni ostile impotriva Polonia si statelor baltice, transmite Reuters.

Fratele fostului presedinte George W. Bush se afla intr-un turneu de cinci zile in Europa pentru a-si prezenta viziunea asupra politicii externe. “In final, cred ca atunci cand lucrati cu Putin trebuie sa lucrati de pe pozitii de forta. El este un bataus, iar atunci cand va purtati frumos cu un astfel de individ nu faceti decat sa-l incurajati”, a spus Jeb Bush in fata presei, la Berlin. El a explicat mai departe ca nu cere oficialilor occidentali sa manifeste o atitudine belicoasa, ci sa-i transmita clar lui Putin care pot fi consecintele actiunilor sale, relateaza Agerpres.

In opinia lui Jeb Bush, daca Rusiei i se va arata ce noi sanctiuni risca, iar daca Polonia si statele baltice vor primi asigurarile necesare ca SUA isi vor respecta obligatiile de a le apara, asumate in cadrul NATO, atunci Rusia ar putea fi descurajata sa continue actiunile agresive. “Daca el (Putin) isi da seama ca suntem hotarati, cred ca astfel va fi diminuata posibilitatea unor noi agresiuni”, a mai spus aspirantul republican la presedintia SUA.

El a insistat mai departe asupra Poloniei si statelor baltice, mentionand ca, avand in vedere potentialul sau militar, Washingtonul poate face unele lucruri pentru pentru a transmite un semnal puternic ca sprijina aceste tari, “care chiar se simt amenintate de omuletii verzi, de noul razboi cibernetic si de alte tactici folosite de Rusia”.

Jeb Bush, care va vizita de asemenea Polonia si Estonia, a adaugat ca exercitiile militare desfasurate in Polonia si statele baltice trebuie sa fie “mai robuste”, el subliniind ca raspunsul Washingtonului la desfasurarea de catre Rusia a zeci de mii de soldati in apropierea aliatilor SUA nu a fost deloc unul semnificativ.

“Daca as fi presedinte, cu siguranta ca m-as consulta cu responsabilii militari, dar privind din afara, fara sa am la dispozitie informatii clasificate, cred ca putem oferi un raspuns mai robust”, a conchis Jeb Bush, mentionand totusi ca este esential ca SUA sa nu izoleze Rusia, pentru ca astfel exista posibilitatea ca aceasta sa se apropie si mai mult de China.

SUA au cerut Vaticanului sa adopte o pozitie mai dura fata de Putin in privinta crizei din Ucraina

Statele Unite au cerut miercuri Vaticanului sa critice mai ferm implicarea Rusiei in conflictul din Ucraina, cu cateva ore inainte de intalnirea programata intre Papa Francisc si presedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

"Se pare ca Rusia ii sprijina pe insurgenti si ca exista trupe ruse pe teritoriul Ucrainei", a declarat ambasadorul american la Vatican, Ken Hackett. "Poate ca aceasta este o oportunitate ca Sfantul Parinte sa-si poata exprima ingrijorarile in privat. Cu siguranta Papa Francisc a fost informat despre situatia din estul Ucrainei. Prin urmare, este la curent" cu ce se intampla acolo, a spus Hackett.

In luna februarie, cand Papa s-a referit la conflictul din Ucraina spunand ca este “un razboi intre crestini”, fara a critica Moscova, Biserica Ortodoxa Rusa a salutat abordarea sa echilibrata.

Insa Vaticanul a transmis o clarificare dupa ce unul dintre episcopii ucraineni catolici a spus ca afirmatiile Papei sunt “extrem de dureroase” pentru toti ucrainenii.

Tari occidentale, Kievul si NATO au prezentat ceea ce sustin a fi dovezi ca Rusia trimite trupe si arme rebelilor din estul Ucrainei, acuzatii respinse cu vehementa de Moscova.

Putin si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu soarta crestinilor in Orientul Mijlociu, in special in Siria, iar acest subiect ar urma sa se afle de asemenea pe agenda intrevederii sale de la Vatican cu Papa Francisc, a doua lor intalnire de la alegerea Suveranului Pontif.

"As vrea sa vad daca Putin are o propunere (in legatura cu protejarea crestinilor). Ar fi un lucru foarte util", a spus Hackett, care a sustinut un discurs in cadrul unei conferinte privind un nou acord asupra schimbului de informatii financiare intre Washington si Vatican.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO