Putin tine secret numarul militarilor morti in operatiuni speciale pe timp de pace. Cati dintre rusi mai au incredere in el

Ultima actualizare: 31-05-2015 07:03
Vladimir Putin - Getty

Presedintele rus Vladimir Putin a asociat secretului de stat datele privind pierderile umane ale armatei “pe timp de pace, in cadrul unor operatiuni speciale”, printr-un decret publicat joi pe site-ul oficial de informatii juridice.

Pana acum erau considerate “secret de stat” doar datele privind pierderile de personal din cadrul armatei si al Ministerului Apararii pe timp de razboi, relateaza postul Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty).

In plus, presedintele rus a asociat, prin acest decret, secretului de stat datele despre persoanele pe care serviciile de informatii, contrainformatii si operative le studiaza in scopul “atragerii pentru colaborare pe baze confidentiale”.

Anterior erau clasificate doar datele despre persoane care “si-au oferit deja suportul” intr-un sens sau altul, relateaza Agerpres. Pedeapsa maxima pentru divulgarea informatiilor considerate secret de stat este de pana la 7 ani de inchisoare.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca a trimis trupe regulate in Donbas (estul Ucrainei), care lupta alaturi de separatistii prorusi impotriva fortelor guvernamentale ucrainene. Militarii rusi ucisi in teatrul de conflict din estul Ucrainei sunt concediati retroactiv si inhumati in secret in diferite orase din Rusia, sustine opozitia rusa

Peste 80% dintre rusi au in continuare incredere in Vladimir Putin (sondaj)

Presedintele continua sa-si mentina cota de popularitate la un nivel record, 86% dintre rusi apreciind activitatea sa in functia de sef al statului, potrivit unui sondaj realizat in aceasta luna de Centrul independent Levada si dat publicitatii joi la Moscova.

Kommersant noteaza ca popularitatea liderului de la Kremlin se mentine la acest nivel inca din luna aprilie. Conform sondajului, numai 13% dintre rusi nu sunt de acord cu actiunile intreprinse de presedintele lor.

Acelasi studiu mai arata ca premierul rus Dmitri Medvedev se bucura de increderea a 63% dintre cetatenii rusi, in scadere fata de luna aprilie, când procentul a fost de 66%.

Sondajul a fost efectuat in perioada 22-25 mai pe un esantion de 1.600 de persoane din 134 de localitati ale Rusiei.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO