Vladimir Putin, primit oficial de Xi Jinping. Rusia intareste relatia cu China, in contextul crizei din Ucraina

Vladimir Putin si Xi Jinping

Presedintele Chinei, Xi Jinping, l-a primit marti, la Shanghai, pe omologul sau rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin cauta sustinere, in conditiile in care Rusia se afla in plina confruntare cu Occidentul din cauza Ucrainei.

In cadrul acestei vizite de doua zile in capitala economica chineza, Putin si gazda sa urmeaza sa participe la un forum pe teme de securitate regionala si sa asiste la manevre navale comune in Marea Chinei de Est.

Liderii Chinei si Rusiei, tari unite de interese strategice adesea impartasite in fata natiunilor occidentale, vor cauta astfel sa incheie un acord in domeniul gazelor naturale care sa deschida vasta piata chineza Rusiei, in momentul in care Europa incearca sa-si reduca dependenta fata de gazele naturale rusesti.

Aceasta este prima vizita de stat in China pe care Putin o efectueaza de cand Xi Jinping a preluat conducerea tarii, la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013, ca presedinte si sef al Partidului Comunist Chinez (PCC). Dupa o ceremonie de primire, cei doi au inceput discutiile oficiale, a anuntat agentia China Noua.

Xi Jinping a efectuat in Rusia prima sa vizita in strainatate, dupa ce a preluat functiile, anul trecut, si a efectuat o vizita la Jocurile Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, in martie. Criza din Ucraina a plasat Beijingul intr-o situatie inconfortabila, intre sustinerea Moscovei si respectarea integritatii teritoriale a tarilor si a principiului "non-ingerintei".

Citește și
Francois Hollande
Rusia si China, criticate de Hollande pentru "slabirea" capacitatilor ONU in cazul Siriei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Rusia va exporta gaze de 400 mld. dolari in 30 de ani in China, la pretul mediu de vanzare din Europa

Rusia si China vor ajunge marti la un acord care prevede ca grupul rus de stat Gazprom sa livreze celei mai mari economii din Asia gaze naturale in valoare de 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, la pretul mediu la care vinde si tarilor din Europa, scrie presa rusa, citata de Novinite. Astfel, Gazprom va livra 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in China, au declarat surse din cadrul grupului pentru cotidianul rus Izvestia, citate de AFP si preluate de Mediafax. In cele trei decenii acoperite de contract, Gazprom ar vinde astfel 1.140 de miliarde de metri cubi.

Livrarile anuale reprezinta mai putin de un sfert din cele catre Europa, de 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut.

Pretul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeana, potrivit Izvestia. Sursa citata de cotidianul rus a declarat ca pozitiile Rusiei si Chinei in privinta preturilor sunt foarte apropiate.

De altfel, premierul rus Dmitri Medvedev a admis marti "posibilitatea teoretica" a unei reorientari catre China a exporturilor de gaze naturale rusesti care nu vor mai merge catre Europa, intr-un interviu publicat in timp ce presedintele rus se afla la Shanghai, relateaza AFP. "Avem suficiente rezerve, suficiente gaze naturale pentru a efectua livrari si in est si in vest. Dar daca luam in considerare ceea ce este mai rau, in mod pur teoretic, gazele care nu vor fi livrate in Europa pot fi trimise (...) in China", a declarat Medvedev in acest interviu pentru Bloomberg, din care a fost publicat un fragment pe site-ul Guvernului rus. "Aceasta este, subliniez, pentru moment, doar o posibilitate absolut teoretica", a adaugat el.

Unul dintre obiectivele vizitei presedintelui Vladimir Putin in China este sa finalizeze negocieri angajate de mai mult timp cu privire la livrari de gaze naturale rusesti acestei tari, in plina criza asupra Ucrainei cu UE, principalul client al exporturilor de gaze naturale rusesti.

Bloomberg: Exporturile de gaz natural lichefiat din SUA nu vor inlocui livrarile Rusiei catre Europa

Livrarile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite nu vor putea inlocui importurile conventionale ale Europei din Rusia, intrucat cantitatea va fi insuficienta, iar companiile exportatoare vor cauta sa vanda in Asia, unde preturile sunt mai mari, potrivit Bloomberg.

Exporturile de GNL din SUA, programate sa inceapa din 2016, nu vor compensa o eventuala scadere, in contextul crizei din Ucraina, a importurilor din Rusia, care asigura circa 30% din consumul Europei, a declarat Jean Abiteboul, presedintele Cheniere Supply & Marketing, care detine in SUA unul dintre putinele terminale avizate pentru export de autoritatile americane. Exporturile de gaz lichefiat ale SUA nu vor avea impact in actualul conflict, iar ulterior vor viza probabil pietele cu preturi mai mari din Asia, a declarat Will Pearson, director pentru energie globala si resurse naturale la firma de consultanta Eurasia Group.

"Nu poti inlocui gazele rusesti cu GNL, mai ales doar cu GNL din SUA. Situatia va forta probabil oamenii sa se gandeasca mai atent la diversificarea aprovizionarii, la securitatea livrarilor si nu doar la pret si ar putea, de asemenea, sa dea o sansa suplimentara importurilor de GNL in Europa, inclusiv celor din SUA", a declarat Abiteboul la o conferinta organizata la Amsterdam.

Comisia Europeana va pregati pana in iunie un plan pentru reducerea dependentei de importurile din Rusia si pentru cresterea securitatii aprovizionarii, in contextul escaladarii crizei dintre Rusia si Ucraina. Circa jumatate din exporturile de gaz rusesc catre Europa tranziteaza gazoductele din Ucraina. Disputele dintre cele doua tari au condus la perturbarea livrarilor in 2006 si 2009.

Gazul lichefiat din SUA dar si cel din alte surse nu va ajunge probabil in Europa dupa ce preturile pe piata National Balancing Point din Marea Britanie au scazut cu 36% in acest an, iar vremea foarte rece a crescut preturile la Henry Hub din SUA cu 6,8%, a declarat Thierry Bros, analist la Societe Generale din Marea Britanie.

"Europa poate face unele lucruri, dar nu cred ca exporturile din SUA sau importurile de GNL de pe piata globala reprezinta o solutie pentru Europa. Daca Europa are nevoie de GNL, are infrastructura si optiunea de a atrage gaz de pe alte piete. Problema este ca gazul de pe alte piete este mai scump decat cel rusesc", a declarat Andrew Walker, seful pentru strategia GNL la BG Group.

Rusia creste livrarile de gaze catre Europa pentru a "distruge concurenta" unor proiecte noi inainte ca acestea sa inceapa, a declarat analistul Societe Generale. De asemenea, rusii doresc  ca depozitele de inmagazinare din Europa sa fie pline in cazul unei perturbari a tranzitului prin Ucraina, care are dificultati la plata datoriilor.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom catre Europa de Vest s-au situat la 448 milioane de metri cubi la 15 mai, in urcare de la 425 milioane de metri cubi la inceputul lunii, potrivit datelor Ministerului Energiei din Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prima vizita oficiala in strainatate a noului presedinte al Chinei, Xi Jinping, este in Rusia
Prima vizita oficiala in strainatate a noului presedinte al Chinei, Xi Jinping, este in Rusia

Noul presedinte chinez, Xi Jinping, efectueaza prima sa vizita de stat in strainatate in Rusia, in perioada 22-24 martie, in cursul careia se va intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin

Rusia si China, criticate de Hollande pentru
Rusia si China, criticate de Hollande pentru "slabirea" capacitatilor ONU in cazul Siriei

Presedintele francez François Hollande a criticat luni Rusia si China, a caror atitudine "slabeste", in opinia sa, capacitatea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la criza siriana, relateaza AFP.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.