Vladimir Putin l-a felicitat pe Trump pentru câștigarea alegerilor, dar nu a vrut să-l sune. Analist: ”Este puțin șiret”
Odată cu realegerea lui Trump în funcția supremă din America, discuțiile despre eventuale negocieri de pace între Rusia și Ucraina au revenit la ordinea zilei.
Între timp, a venit și rândul lui Vladimir Putin să-l felicite pe Donald Trump. Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin l-a lăudat pe Trump, pentru „purtarea curajoasă” din momentul tentativei de asasinat din vară.
Totuși, liderul de la Kremlin spune că nu a considerat că este cazul să-l felicite printr-o discuție directă, la telefon.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Comentatorii cred că Putin este nerăbdător să discute un eventual plan de pace cu viitorul președinte american.
Jill Dougherty, profesor Universitatea Georgetown: ”Putin este puțin șiret. Nu vrea să pară că stă ca pe ace așteptându-l pe noul președinte.”
Dmitri Peskov: ”Nimic nu poate vindeca problemele cu SUA peste noapte, dar dacă noua administrație din SUA va face pași către pace și nu spre continuarea războiului, atunci va fi mai bine (cu Trump).
Reporter: Kamala Harris a declarat în campanie că „Putin îl va mânca pe Trump la un singur prânz”...Așa e?
Dmitri Peskov: ”Vladimir Putin nu mănâncă oameni....”
Pe de altă parte, așa cum era de așteptat, războiul din Ucraina a tulburat atmosfera la summitul european găzduit de premierul ungar, Viktor Orban.
Viktor Orbán, premierul Ungariei: ”Istoria s-a accelerat. Alegerile din America încheie un capitol, lumea se va schimba, chiar mai rapid decât bănuim. Un lucru e limpede, tabăra pro-pace (în Ucraina) ia amploare. Nu vorbim acum de victorie sau înfrângere. Ce contează acum e un armistițiu rapid.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Formularea „armistițiu rapid și după aia mai vedem noi”, pentru noi sună înfricoșător. Care „noi”? Cine sunt acești „noi”? Vouă vă mor copiii? Vouă vă sunt distruse casele? Despre ce vorbim noi aici?”
Chiar dacă majoritatea liderilor lumii s-au grăbit să-l felicite pe Trump pentru realegere, puțini au făcut-o cu sinceră tragere de inimă, precum liderul ungar.
Peter Kreko, analist politic: ”Ne putem aștepta ca Viktor Orban să fie „cureaua de transmisie” a lui Donald Trump către comunitatea politică europeană, iar mesajul lui va fi: „eu sunt cel care poate media între voi și Donald Trump”. Evident, mulți îl vor percepe drept ... portarul de la ușa lui Trump.”
Viktor Orbán: ”Situația de pe front e limpede, ucrainenii au fost învinși, iar americanii nu vor mai încuraja și alimenta războiul.”
Scenariul unui acord de pace este acceptat de tot mai mulți lideri și comentatori din Occident, fie și numai pentru că războiul nu poate continua la nesfârșit.
Fareed Zakaria: ”Dacă ucrainenii pot fi convinși că în viitor vor fi la adăpost de o nouă agresiune a Rusiei, poate vor accepta să piardă 18% din teritoriul lor. Dar să accepți termenii Rusiei, să-i forțezi pe ucraineni să se predea, ceea ce mă îndoiesc că vor face, să-i șantajezi să accepte condițiile Rusiei, asta n-ar fi pace, ci capitulare.”
Analizatorii admit că realitatea de pe front nu poate fi ignorată și, cel mai probabil, Rusia va păstra o parte din teritoriul ucrainean cucerit. Dar asta numai dacă Ucraina va primi garanții de securitate solide din partea Occidentului.