Vladimir Putin, furios dupa amanarea lansarii unei rachete de pe noul cosmodrom rusesc, care a costat 5 miliarde de euro
Vladimir Putin si-a exprimat miercuri ingrijorarea in legatura cu numarul mare de esecuri inregistrate in ultima vreme de industria spatiala din Rusia.
Putin a facut declaratiile dupa ce lansarea unei rachete prevazute pentru ora 02:01GMT de pe cosmodromul Vostochny, din apropierea granitei cu China, a fost amanata cu 24 de ore din motive tehnice, relateaza Agerpres, citand EFE si Reuters.
Seful statului rus si-a prezentat punctul de vedere chiar de la noua baza aeriana din regiunea Amur, la care venise de la Moscova pentru a asista la lansarea rachetei Soyuz-2.1a, modernizata special pentru acest eveniment si care urma sa transporte doi sateliti stiintifici, Mihail Lomonosov si Aist-2D, si un microsatelit, SamSat-218D. Liderul de la Kremlin a decis sa ramana la cosmodromul Vostochny pentru a doua lansare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''Desigur, in pofida tuturor deficientelor, Rusia continua sa fie lider in privinta numarului de lansari; acestea sunt date statistice, reprezinta un lucru bun. Dar faptul ca ne confruntam cu un mare numar de probleme este ceva rau'', a mentionat Vladimir Putin. ''Fara indoiala, trebuie sa se traga invataminte. Trebuie sa existe o reactie corespunzatoare a specialistilor'' din industria spatiala, a subliniat el, mentionand ca nu intentioneaza sa ''se amestece'' in activitatea comisiei care analizeaza esecul lansarii de miercuri.
Potrivit primelor analize, se pare ca problemele au fost legate de productia de rachete si nu de starea tehnica a cosmodromului, care trebuia sa fie inaugurat oficial cu prilejul acestei lansari. In acest context, liderul de la Kremlin a admis ca in dezvoltarea unor noi tehnologii este firesc sa apara si unele probleme si a promis ca statul va sustine in continuare acest important sector de activitate.
Cosmodromul a fost realizat in baza unui decret semnat in 2007 de presedintele rus Vladimir Putin, iar constructia sa are un cost estimativ de 300-400 de miliarde de ruble (4- 5,3 miliarde de euro la cursul de schimb actual). Baza aeriana are o suprafata totala de o mie de kilometri patrati, va putea gazdui 25.000 de locuitori si dispune de 100 de kilometri de drumuri si de cai ferate cu aceeasi lungime totala. Ultramodernul cosmodrom Vostochny este menit, printre altele, sa asigure independenta misiunilor spatiale rusesti, care la ora actuala folosesc baza aeriana de la Baikonur, din Kazahstan, inchiriata cu 115 milioane de dolari pe an.
Intr-o prima faza, Vostochny va avea o rampa de lansare pentru rachete Soyuz. In a doua etapa, incepand din 2017, se va construi o a doua rampa, intarita, pentru un viitor lansator de rachete mai greu, Angara. Acesta ar urma sa inlocuiasca racheta Proton, considerata prea poluanta si care a avut mai multe accidente in ultimii ani.
Conform planificarii initiale, acest cosmodrom trebuia sa fie inaugurat la sfarsitul anului trecut. Putin a decis amanarea acestui moment festiv din cauza intarzierii lucrarilor, pe fondul unui scandal de deturnare de fonduri publice.
Referindu-se la acest aspect, presedintele rus a avertizat miercuri ca, daca se va dovedi vinovatia celor suspectati in prezent de coruptie in acest caz, respectivii ''vor fi nevoiti sa schimbe paturile calde de acasa cu cele de la inchisoare''.