Vladimir Putin: „Vom lua măsuri în oglindă de desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite”
Vladimir Putin face noi amenințări. Dacă Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, atunci Rusia va staționa rachete similare, la o distanță de la care poate lovi Occidentul.
Prin această decizie, Statele Unite riscă să declanșeze o criză a rachetelor, ca pe timpul Războiului Rece - a spus acelasi Putin, într-un discurs, ”Ziua Marinei”. Secondat de Ministrul Apărării și de comandantul-șef al marinei ruse, Vladimir Putin a inspectat flota etalată triumfal pe râul Neva, la Sankt Petersburg.
Liderul de la Kremlin a trecut în revistă 20 de nave de luptă, un submarin și i-a salutat pe cei peste 2.500 de militari care au luat parte la paradă, unii reprezentând marina militară din China, Algeria şi India.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vladimir Putin: „Anunțul guvernelor american și german privind desfășurarea pe teritoriul Germaniei, începând cu 2026, a sistemelor americane de rachete cu rază lungă de acțiune, ne-a atras atenția. Timpul de zbor către ţintele de pe teritoriul nostru pentru astfel de rachete, care ar putea fi echipate și cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute."
Statele Unite au anunțat că peste doi ani vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania - printre acestea, rachete de croazieră Tomahawk, dar și arme hipersonice aflate în curs de testare.
Vladimir Putin: „Dacă Statele Unite pun în aplicare astfel de planuri, vom renunța la moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază scurtăși medie de acțiune. În prezent, dezvoltarea acestor sisteme se aflăîn faza finală. Vom lua măsuri în oglindă de desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale acoliților săi din Europa și din alte regiuni ale lumii."
Diplomații ruși și americani, citați de Reuters, susțin că relațiile dintre cele două țări sunt la cel mai redus nivel, poate chiar mai încordate ca în timpul crizei rachetelor din Cuba, în 1962.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a fost luni pe front, la Vovceansk în regiunea Harkov, unde trupele ruse au lansat în mai o amplă ofensivă.
Dacă ucrainenii le-au oprit, acolo, avansul admit că situația este foarte dificilă în regiunea Donețk, unde se dau lupte aprige. Moscova revendică cucerirea a încă două sate in estul Ucrainei.