Vladimir Putin, avertisment fără precedent pentru SUA. Motivul pentru care se poate ajunge la o criză ca în Războiul Rece
Vladimir Putin a avertizat, duminică, Statele Unite că desfăşurarea în Germania a unor rachete americane cu rază lungă de acţiune va determina Rusia să poziţioneze arme similare la o distanţă de la care să poată fi lovit Occidentul, informează Reuters.
Washingtonul anunţase în 10 iulie că va desfăşura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acţiune, începând din 2026, în cadrul pregătirilor pentru desfăşurarea pe termen mai lung a unor rachete de croazieră SM-6 şi Tomahawk, precum şi a unora hipersonice aflate în curs de proiectare.
La Sankt Petersburg, de ziua marinei militare ruse, Putin le-a spus marinarilor din Rusia, China, Algeria şi India prezenţi la festivităţi că SUA riscă să declanşeze astfel o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Timpul de zbor al unor astfel de rachete, care pe viitor ar putea fi echipate cu ogive nucleare, va fi de circa 10 minute", a arătat liderul de la Kremlin.
"Vom adopta măsuri similare de desfăşurare, ţinând cont de acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor acestora din Europa şi din alte regiuni ale lumii", a adăugat Vladimir Putin.
Rusia prezintă războiul declanşat în februarie 2022 împotriva Ucrainei ca pe o componentă a luptei istorice cu Occidentul, despre care Putin susţine că a umilit Moscova după căderea Uniunii Sovietice, în 1991, încălcând sfera de influenţă rusă.
Ucraina şi Occidentul consideră că Putin s-a angajat în cucerirea de teritorii în stil imperial şi s-au angajat să învingă Rusia, care în prezent controlează circa 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea ocupată din 2014.
Preşedintele rus vede teritoriile respective, care în trecut au aparţinut Rusiei imperiale, ca făcând din nou parte din ţara-mamă, care nu le va retroceda niciodată.
Unii diplomaţi ruşi şi americani afirmă că relaţiile între ţările lor sunt mai proaste chiar decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, din 1962. Declarativ, atât Washingtonul, cât şi Moscova cer reducerea tensiunilor, dar - observă Reuters - acţionează în acelaşi timp în sensul escaladării.
Putin i-a acuzat pe americani că alimentează tensiunile şi că au transferat sisteme de rachete Typhoon în Danemarca şi Filipine. El a comparat planurile SUA cu decizia din 1979 a NATO de a desfăşura lansatoare de rachete Pershing II în Europa.
Conducerea sovietică din perioada când Iuri Andropov era secretar general al Partidului Comunist se temea că desfăşurarea de rachete Pershing II face parte dintr-un plan minuţios, condus de SUA, de a decapita Uniunea Sovietică prin eliminarea liderilor politici şi militari. Rachetele respective au fost desfăşurate în Germania în 1983, iar Andropov - aflat aproape de sfârşitul vieţii - şi serviciul secret sovietic KGB au interpretat acest pas şi un exerciţiu militar important al NATO ca indicii că Occidentul este gata să lanseze un atac preventiv împotriva URSS.
"Situaţia de acum reaminteşte de evenimentele din timpul Războiului Rece legate desfăşurarea de rachete americane Pershing cu rază medie de acţiune în Europa", a spus Putin duminică.
El a repetat ameninţarea că Rusia şi-ar putea relua producţia de rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune, cu capacităţi nucleare, şi ar putea decide unde să le desfăşoare după ce SUA aduc rachete similiare în Europa şi Asia.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, vladimir putin, rachete, razboiul rece,
Dată publicare:
28-07-2024 14:24