Vittorio Emanuele, fiul ultimului rege al Italiei, a fost înmormântat discret la Torino | FOTO
Doar câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, în oraşul Torino din nordul Italiei, la funeraliile lui Vittorio Emanuele de Savoia, singurul fiu al ultimului rege al Italiei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 86 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cei prezenţi în catedrala principală a oraşului s-au numărat prinţul Albert de Monaco şi fosta regină Sofia a Spaniei, în timp ce grupuri mici de simpatizanţi au înfruntat ploaia de afară ţinând pancarte pe care scria „Drum bun, prinţule".
De asemenea, a fost citit un mesaj de condoleanţe din partea Papei Francisc, dar slujba a atras doar un interes limitat în Italia, reflectând faptul că Vittorio Emanuele şi-a trăit o mare parte din viaţă în exil în Elveţia.
Fiul său în vârstă de 51 de ani, Emanuele Filiberto, s-a aplecat şi a sărutat sicriul în timp ce acesta a fost aşezat într-un dric. El a fost flancat de mama sa, Marina Doria, văduva lui Vittorio Emanuele, conform Reuters.
Născut în oraşul Napoli din sudul Italiei, Vittorio Emanuele şi-a părăsit patria în copilărie, când tatăl său, Umberto al II-lea, a fost forţat să plece în urma referendumului naţional din 1946 care a abolit monarhia şi a instaurat o republică.
Vittorio Emanuele s-a autoproclamat rege al Italiei şi a luptat mult timp împotriva normei din Constituţia italiană care interzicea tuturor membrilor de sex masculin din familia sa să se întoarcă în ţară.
El a revenit în cele din urmă pe pământ italian în 2002, după ce parlamentul a ridicat interdicţia, călătorind la Roma pentru o scurtă vizită şi o audienţă la Papa Ioan Paul al II-lea.
Însă la întoarcere a fost primit cu răceală, imaginea Casei de Savoia fiind afectată de asocierea sa cu dictatorul fascist Benito Mussolini din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi de problemele juridice ale lui Vittorio Emanuele.