Virusolog francez: Coronavirusul va mai circula în lume 2 ani. Va trebui să trăim cu el

Dată publicare: 08-04-2020 14:36
Dată actualizare: 08-04-2020 15:06


Masca

Virusologul francez Yves Gaudin a declarat, duminică, într-un interviu pentru France Info, că noul coronavirus va mai circula în lume doi ani, iar această opinie o împărtășesc mai mulți experți din întreaga lume.

Gaudin este şeful Centrul Național Cercetări Științifice din Franța. Acesta a vorbit în presa franceză în ultimele zile despre faptul că omenirea va trebui să conviețuiască cel puțin doi ani cu virusul SARS-CoV-2.

„Nu este doar teoria mea, suntem mai mulți virusologi din toată lumea. Pot spune chiar că majoritatea virusologilor știu că, epidemia nu se va opri în toată lumea când izolarea se va încheia în Franța”, a explicat Yves Gaudin.

Acesta spune că deși unele țări vor ieși din izolare în perioada următoare, în alte state numărul cazurilor este în creștere, așa cum se întâmplă în Anglia și SUA, astfel că noul coronavirus ar putea în statele care au ieșit din carantină.

„Nu toate statele sunt în același punct al epidemiei și nu știm dacă virusul este sezonier. Chiar și în cazul în care ar fi sezonier, probabil am reuși doar să încetinim epidemia, fără să îi punem capăt. În acest moment virusul s-a răspândit peste tot. Nu este ca în primul episod de SARS. Va trebui să trăim cu el”, a mai explicat virusologul francez.

De asemenea, Gaudin precizează că virusul ar putea să nu fie unul sezonier, în condițiile în care s-a răspândit și în zone cu teperaturi ridicate.

„Observăm că este prezent și în partea de sud (a planetei, n.r.), deci nu putem spune că este sezonier. Acolo este final de vară - început de toamnă, ceea ce înseamnă că a fost prezent acolo și în perioada caldă”, a mai adăugat el.

Sursa: S.P.


VIDEO PROTVPLUS.RO