Proteste violente si asasinate in Venezuela, in ziua alegerilor. Nicolas Maduro: "E cel mai mare vot pentru revolutie"

×
Codul embed a fost copiat

Capitala Venezuelei seamana cu un front de razboi. Duminica au murit cel putin 10 oameni si alte cateva zeci au fost raniti in ziua unor alegeri puternic contestate, pentru o noua Adunare constituanta.

Desi presedintele Maduro a salutat "cel mai mare vot pentru revolutie", este acuzat din toate partile ca, vrea sa pregateasca dictatura. Maduro sustine ca prezenta la urne a depasit 41 de procente in timp ce opozitia vorbeste de cel mult 12.

O explozie masiva a vizat un convoi al Garzii Nationale din Caracas si mai multi membrii ai fortelor de securitate au fost raniti. Printre cei ucisi in timpul ciocnirilor violente de ieri se numara un candidat in alegeri si un lider al opozitiei.

Jandarmii au epuizat stocurile de gaze lacrimogene iar gloantele de cauciuc au zburat in toate partile, dupa ce protestatarii au incercat sa blocheze o autostrada care strabate capitala Venezuelei.

Stuart Ramsay, Sky News: "Intai au folosit canistre cu gaze lacrimogene. Apoi, au sosit militari din Garda nationala, care au arme de foc. Aici este haos, oamenii fug care incotro. Fortele de represiune sunt peste tot. Tensiunea este maxima acum."

Citește și
Venezuela
Venezuela, la un pas de razboi civil. Duminica va avea loc un vot decisiv pentru viitorul tarii

A fost atins de gloante si un producator local din echipa jurnalistului britanic de la Sky news, Stuart Ramsey.

Forte impresionante de politie si soldati din Garda Nationala patruleaza pe principalele sosele, si in zona sediilor oficiale, dupa alegerile de ieri. Mult contestatul presedinte Maduro are de acum dreptul sa dizolve parlamentul si sa-l inlocuiasca cu o alta institutie care sa schimbe Constitutia. Opozitia refuza sa recunoasca rezultatul scrutinului si a indemnat la continuarea protestelor.

"Este cel mai mare vot al revolutiei bolivariene de 18 ani", a declarat, in schimb, Maduro.

Acesta este primul vot pentru pace. Primul vot pentru independenta si suveranitate in Venezuela, votul care va aduce liniste in Venezuela.

Pacea si linistea au lipsit, insa, in ultimele luni in Venezuela. Protestele violente au continuat fara incetare si - potrivit datelor oficiale - au murit 130 de oameni.

Presedintele Maduro vrea ca noua Adunare constituanta sa ridice imunitatea parlamentarilor opozitiei pentru ca acestia sa fie judecati, dupa ce, in repetate randuri, i-a acuzat de lovitura de stat parlamentara.

 

AFP: Ce se stie si ce nu se stie despre Constituanta din Venezuela

Presedintele Venezuelei Nicolas Maduro a reusit sa impuna alegerea unei Adunari Constituante duminica, in pofida respingerii opozitiei si condamnarilor comunitatii internationale, scrie AFP, care prezinta ceea ce se stie si ceea ce nu se stie despre aceasta initiativa controversata.

CE SE STIE

- Constituanta va fi o ”super putere”, deasupra tuturor puterilor constituite, inclusiv a Parlamentului, dominat de opozitie.

”Ea poate sa regenereze totul, sa creeze totul, este puterea puterilor”, a declarat Nicolas Maduro, promitand ca aceasta adunare va aduce ”pacea”, in contextul in care manifestatii cer plecarea sa de la putere si s-a soldat cu 120 de morti in patru luni.

”Lipsa limitelor” Constituantei inseamna un esec al democratiei, insa ”rezistenta societatii, costul represiunii pentru Guvern si presiunea internationala” ar putea sa impuna limite, a declarat pentru AFP analista Colette Capriles de la Universitatea Simon Bolivar.

- Noua Constitutie va fi redactata de 545 de ”constituanti”, dintre care 364 alesi in functie de reguli teritoriale si 181 de sectoare sociale. Opozitia, care a refuzat sa participe, critica acest ”vot corporatist” definit de Maduro.

In fata acuzatiilor de ”frauda” cu scopul instalarii ”dicaturii”, regimul chavist replica ca noua Constitutie va deschide calea unei ”democratii directe”.

- Constituanta va fi instalata miercuri, la Palatul legislativ, unde isi va avea sediul, in paralel cu Parlamentul.

- Maduro a dat asigurari ca Legea fundamentala care o va inlocui pe cea promulgata in 1999 de defunctul presedinte Hugo Chavez va fi supusa aprobarii prin referendum.

Analista Colette Capriles subliniaza ca aceasta Constituanta ar putea sa ia decizii care tin de Executiv si Legislativ, asa cum au anuntat seful statului si functionari de rang inalt.

Initiativa a fost lansata fara o consultare prealabila la urne.

- Unele dintre persoanlitatile cele mai puternice ale puterii vor face parte din Constituanta - inclusiv numarul doi in ierarhia Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV, la putere) Diosdado Cabello, dar si ministrul Afacerilor Externe Delcy Rodriguez si Prima Doamna Cilia Flores.

CEEA CE NU SE STIE

- Durata sesiunii va fi decisa de catre constituanti.

- Daca, avand in vedere ca este o ”super putere”, va dizolva sau nu institutii precum Parlamentul sau Parchetul, asa cum au amenintat reprezentanti de rang inalt ai taberei prezidentiale.

- Procurorul general Luisa Ortega, o chavista care si-a intrerupt relatiile cu presedintele si a incercat sa puna capat proiectului prin recursuri la Curtea Suprema - acuzata ca serveste Guvernul -, a avertizat cu privire la riscul ”unui sistem totalitar”.

- Daca vor avea loc alegeri. Una dintre reprezentantele puterii electorale, Socorro Hernandez, a declarat ca alegerile guvernatorilor, prevazute in 2016, dar amanate in 2017, vor depinde de ”deciziile” constituantilor.

- Opozitia se teme ca alegerile prezidentiale prevazute in 2018 vor fi suspendate.

- Constituanta este ”o masura disperata” a unui Guvern care ”stie ca nu poate sa convoace alegeri pentri ca va pierde”, a declarat pentru AFP Diego Moya-Ocampos, un analist IHS Market Country Risk de la Londra.

Gestionarea de catre Maduro si Constituanta este respinsa de 80% dintre venezueleni, potrivit Institutului de sondare Datanalisis.

- Daca aceasta adunare va lansa o vanatoare de vrajitoare, care ar putea creste numarul ”detinutilor politici”, estimat la aproximativ 500 de ONG-ul Foro Penal.. insa fostul ministru Delcy Rodriguez da asigurari ca aceasta Constituanta nu vizeaza sa ”aneantizeze adversarul”.

Potrivit lui Maduro, unul dintre obiective este stabilirea ”unui dialog” in vederea depasirii crizei, insa el a avertizat totodata ca ”se va face dreptate pentru crimele dreptei” in timpul manifestatiilor.

Presedintele sustine ca adunarea va aduce stablitatea economica intr-o tara in faliment, insa masurile in vederea atingerii acestuii obiectiv nu au fost detaliate.

Potrivit consultantului Ecoanalitica, daca manifestatiile continua pana la sfarsitul anului, PIB-ul se va contracta cu 9% in 2017, fata de o previziune initiala de -4,3%, antrenand patru ani de prabusire.

”Odata cu agravarea conflictului, reducerea investitiilor si sanctiunile (internationale), criza pe care o vedem este doar varful aisbergului”, apreciaza Luis Vicente Leon, presedintele Datanalisis.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Sectiile de vot s-au deschis in Venezuela. Un candidat a fost asasinat in noaptea de sambata spre duminica
Sectiile de vot s-au deschis in Venezuela. Un candidat a fost asasinat in noaptea de sambata spre duminica

Sectiile de vot s-au deschis duminica, la ora locala 6 (13 ora Romaniei), in Venezuela, pentru alegerile legislative controversate, pentru Adunarea Constituanta – proiect al presedintelui Nicolas Maduro, respins de opozitie.

Venezuela, la un pas de razboi civil. Duminica va avea loc un vot decisiv pentru viitorul tarii
Venezuela, la un pas de razboi civil. Duminica va avea loc un vot decisiv pentru viitorul tarii

Cu o zi inainte de un vot controversat, Venezuela pare in pragul unui razboi civil. Guvernul Maduro a chemat populatia la urne sa aleaga o Adunare Constituanta, care ar urma sa adopte o noua Constitutie.

Venezuela a oferit
Venezuela a oferit "stimulente" soldatilor Fortelor Armate Nationale. Cetatean: "E mai mult decat umilinta"

O tanara distribuit pe o retea de socializare darurile primite in semn de recunostinta pentru devotamentul soldatilor din Venezuela.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.