Viol cu 'permisiunea' victimei. Drogul care te transforma in papusa umana

Ultima actualizare: 08-10-2012 10:10
Burundanga

Lumea criminala din America de Sud a dat din greseala peste cea mai mare descoperire neurologica a secolului XXI. Afla ce efecte are drogul burundanga asupra organismului.

Ecuador. Un sofer a fost jefuit de masina si bunuri. Singurul lucru pe care si-l aminteste: a fost abordat de doua femei.

Venezuela. O fata a ajuns la spital, unde a aflat ca a fost rapita si abuzata sexual.

Columbia. Clientii unui vanzator ambulant au fost furati dupa ce i-au consumat mancare condimentata.

Numitorul comun al acestor intamplari? Burundanga - component a plantei Brugmansia, care creste in zonele subtropicale ale Americii de Sud.

Brugmansia are un continut ridicat de scopolamina - o substanta chimica extrem de toxica care poate fi letala pentru oameni. In doze mici are un efect sedativ usor, hipnotic, creaza apatie si slabeste vointa. In trecut a fost folosit in interogarea agentilor secreti. Impreuna cu morfina, a fost folosit si la tratarea pacientilor care sufereau de boli nervoase. Acum este folosit ca inlocuitor de drog, pentru dependentii de stupefiante.

Gravitatea problemei in America Latina este aproape imposibil de calculat, dar un studiu recent a scos la iveala faptul ca 70% dintre persoanele care au ajuns in spitalele din Bogota, Columbia, drogate cu burundanga au fost jefuite. Aproximativ 3% dintre pacienti au fost abuzati sexual.

“Cele mai comune simptome sunt confuzia si amnezia. Victimele sunt dezorientate si sedate, asa ca pot fi jefuite cu usurinta”, a explicat Juliana Gomez, psihiatru columbian care se ocupa de tratarea persoanelor drogate cu burundanga.

Medicina confirma aceste efecte, insa stirile aparute in presa au dus la aparitia unei noi teorii, sinistra: drogul elimita liberul arbitru, transformand victimele in adevarate “papusi umane”, care pot fi manipulate cu usurinta, dupa bunul plac al raufacatorilor.

Chiar daca nu este pe deplin inteles de stiinta, liberul arbitru este caracterizat ca o abilitate neurologica complexa si una dintre cele mai pretuite caracteristici umane.

Medicina nu a stabilit inca daca drogul afecteaza autonomia individului, insa se stie ca scopolamina afecteaza memoria si in determina pe oameni sa fie mai pasivi.

“Scopolamina are un efect selectiv asupra memoriei, chiar daca functiile creierului, ca panificarea si manipularea informatiei, raman neafectate”, a explicat neurologul Renate Thienel, de la Universitatea Newcastel din Australia. Acest lucru inseamna ca victimele raman active din punct de vedere cognitive dar nu sunt capabile sa retina informatia.

Explicatia poate sta in faptul ca scopolamina blocheaza eliberarea de acetilcolina, o substanta chimica organica secretata de terminatiile fibrelor nervoase, esentiala in functionarea optima a creierului.

Scopolamina afecteaza si functionarea amigdalei cerebrale, o zona a creierului care controleaza agresiunea si anxietatea. Acest lucru explica efectul calmant pe care il are drogul.

Probele demonstreaza si faptul ca victimele tind sa fie confuze si pasive, mai degraba decat sa reziste comenzilor primite.

Cu toate acestea, inainte ca rolul scopolaminei asupra liberului arbitru sa fie studiat in detaliu, putem numai specula ca infractorii sud-americani au dat – din greseala? - peste cea mai mare descoperire neurologica a secolului XXI.

Cititi si:

In ce orase se moare din cauza poluarii

Cea mai lunga iarna din ultimii ani isi depaseste recordul. Vezi prognoza

Opt lucruri uimitoare pe care nu le stiai inca despre Google

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO