Viktor Orban: Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului ucrainean
Ungaria trebuie să rămână în afara conflictului militar din estul Ucrainei, unde situaţia se menţine ''serioasă şi tensionată'' şi trebuie făcut totul pentru evitarea unui război, a declarat, miercuri, premierul ungar Viktor Orban.
Orban a vizitat Centrul integrat de operaţiuni al forţelor armate, unde s-a întâlnit cu ministrul apărării Tibor Benko şi cu ofiţeri din armată care au misiunea de a asigura securitatea Ungariei, a menţionat biroul său de presă.
Ceea ce contează cel mai mult este să fie garantată securitatea ţării şi Ungaria să rămână în afara conflictului, a spus premierul conservator ungar, respingând propunerea stângii de a trimite trupe şi arme în Ucraina, potrivit relatării agenţiei ungare de presă MTI, citată de Agerpres.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Viktor Orban a afirmat că Ungaria trebuie să contribuie la eforturile internaţionale menite să restabilească pacea, în timp ce armata ungară trebuie să fie pregătită să gestioneze situaţia în cooperare cu poliţia ''dacă lucrurile evoluează cel mai rău prin venirea refugiaţilor''. ''Am astăzi impresia că o putem face şi securitatea Ungariei este pe mâini bune'', a concluzionat premierul ungar.
Orban, discuție telefonică cu președintele Ucrainei
După o reuniune de marţi a comitetului naţional de securitate, la care Viktor Orban a cerut ca armata să ia măsuri de prevenire a oricărei posibile incursiuni armate dinspre Ucraina, ministrul Tibor Benko a anunţat desfăşurarea unor trupe în zona de frontieră cu Ucraina, parţial în cadrul pregătirilor pentru gestionarea unor eventuale fluxuri de refugiaţi şi alte misiuni umanitare.
Tot marţi, Viktor Orban a avut o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.
Relaţiile dintre Kiev şi Budapesta au fost tensionate în ultimii ani, guvernul ungar acuzând Ucraina de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, în timp ce guvernul ucrainean acuză Ungaria că sprijină politicile Rusiei.
La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată în ianuarie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a considerat 'inacceptabil' faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.
Totuşi, Szijjarto a precizat miercuri că Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei după decizia acesteia din urmă de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.