VIDEO. Un pacient cu Covid-19 a fost dus să vadă marea, după 2 luni la terapie intensivă

Ultima actualizare: 06-09-2020 16:01

După aproape 2 luni de îngrijiri medicale intensive, de cele mai multe ori conectat la tuburi sau sedat, un pacient din Spania, infectat cu Covid-19, a fost dus să-și umple plămânii bolnavi cu aerul proaspăt al unei plaje din Barcelona.

Așezat pe un pat de spital, cu fața la promenada de pe plajă și înconjurat de un medic și 3 asistente care i-au monitorizat în mod constant aspectele vitale, Francisco Espana a închis scurt ochii bucurându-se de vitamina D .. direct din soare.

Pentru Espana, care lucrează pe o piață locală și are o pasiune pentru muzică, amintirile celor 52 de zile pe care le-a trăit în terapie intensivă sunt neclare.

O echipă medicală studiază modul în care călătoriile scurte la plajă, care se află chiar peste drum de Spitalul del Mar din Barcelona (care s-ar putea traduce chiar Spitalul Mării), pot influența recuperarea pacienților cu COVID-19 și a altor persoane supuse unor îngrijiri spitalicești lungi și uneori traumatice. Studiul, a explicat dr. Judith Marín, citat de Associated Press, face parte dintr-un program de „umanizare” a unităților de terapie intensivă, cu care grupul experimenta de doi ani înainte ca pandemia de coronavirus să lovească Spania.

Protocoalele stricte de izolare care au fost adoptate de la jumătatea lunii martie au anulat lunile de efort prin care s-a încercat aducerea pacienților din unitățile de terapie intensivă (UCI) mai aproape de rudele lor, și conectarea celor care lucrează în unitățile medicale cu restul spitalului, a spus medicul. În aprilie, spitalul opera mai multe secții de terapie intensivă și și-a extins capacitatea normală de la 18 pacienți la 67.

De la reluarea programului, la începutul lunii iunie, spitalul a observat că chiar și 10 minute în fața Mării Mediterane pot îmbunătăți atitudinea emoțională a pacientului. Echipa vrea acum să înceapă înregistrarea progresului, pentru a stabili dacă terapia ajută la recuperarea pe termen mediu și lung a pacienților cu COVID-19.

Spania a reușit să-și reducă curba de infectări cu un blocaj strict de 3 luni, care s-a încheiat în 21 iunie. Dar această țară conduce acum noul val de infecții din Europa, cu o creștere care a ajuns la peste o jumătate de milion de cazuri, de la debutul pandemiei și până acum.

Aproximativ 29.500 de oameni au murit până acum în Spania, după ce s-au infectat cu Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO