China a trimis trupe în Europa, la granița unui stat NATO. Anunțul făcut de Beijing
China și Belarus au anunțat că organizează exerciții militare comune la doar câțiva kilometri de granița Poloniei - un stat membru al NATO și al Uniunii Europene.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupele Armatei Populare de Eliberare din China au sosit în Belarus în cursul weekendului. Ministerul a publicat o serie de fotografii care arată trupe chineze descărcând echipamente dintr-un avion cargo militar și a declarat că exercițiile vor dura 11 zile, de luni până pe 19 iulie.
NATO și UE au acuzat mult timp Belarusul că a transformat frontiera cu Polonia într-o armă prin împingerea solicitanților de azil din țări terțe la granițele sale, iar exercițiile comune vor fi, fără îndoială, considerate de unii ca o nouă provocare - mai ales că acestea au loc în ajunul summitului NATO de 75 de ani de la Washington, D.C., și în ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează Polonia.
Ministerul Apărării din China a declarat duminică că exercițiile vor include „operațiuni de salvare a ostaticilor și misiuni antiteroriste".
„Antrenamentul urmărește să îmbunătățească nivelurile de pregătire și capacitățile de coordonare ale trupelor participante, precum și să aprofundeze cooperarea practică dintre armatele celor două țări", a adăugat acesta.
Exercițiile au loc în apropierea orașului belarus Brest, la granița dintre Belarus și Polonia, care se află la aproximativ 210 de mile de capitala poloneză Varșovia și la aproximativ 65 de mile de granița Minskului cu Ucraina.
Belarus este cel mai apropiat și mai important aliat al Rusiei în războiul pornit de Moscova în Ucraina. Kremlinul a folosit parțial Belarusul ca rampă de lansare pentru invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, după ce a adunat trupe la granița ucraineană în timp a ceea ce a declarat că desfășoară exerciții militare comune.
Trupele chineze au sosit în Belarus la doar câteva zile după ce această țară a aderat joi la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS).
Fondată în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan pentru a combate terorismul și a promova securitatea frontierelor, SCO a crescut în ultimii ani, Beijingul și Moscova conducând o transformare a blocului dintr-un club de securitate regională cu accent pe Asia Centrală într-o contrapondere geopolitică la instituțiile occidentale conduse de Statele Unite și aliații săi.