VIDEO. Gestul disperat al autoritatilor din Kenya pentru a salva viata elefantilor

Dată publicare: 28-11-2012 17:45
Dată actualizare: 01-12-2012 00:33


Kenya, paznici taie coltii elefantilor

Peste 25.000 de elefanti sunt ucisi anual de braconierii africani. Disperati ca nu pot opri acest fenomen, autoritatile kenyene au recurs la o masura controversata.

In aceste imagini filmate de postul TV CBS in Kenya se vede cum elefantii sunt impuscati, iar coltii lor de fildes taiati.

Nu este o scena de braconaj, ci incercarea autoritatilor de a salva viata acestor animale. Fara colti, ei nu vor mai fi o tinta tentanta pentru braconieri.

Oamenii care ii impusca in aceste cadre folosesc o arma cu tranchilizant, iar coltii taiati nu vor fi vanduti, ci distrusi.

Din pacate insa, elefantul nu-si pierde astfel numai o caracteristica simbolica a speciei sale. Coltii le ofera posibilitatea sa se apere impotriva altor elefanti, iar fara acestia pot fi ucisi foarte usor.

Numarul braconajelor a crescut incredibil in ultimii ani, iar in spatele vanatorilor se afla uneori grupari de crima organizata, care exporta fildesii chiar si in China, spune ecologistul Ian Craig.

Pretul primit de un vanator pentru uciderea unui singur elefant este de 2.500 de dolari, de 5 ori mai mult decat salariul lunar al unui muncitor din Kenya.

Paznicii nu mai fac fata numarului mare de braconieri. Numai anul acesta 6 gardieni au murit in luptele cu vanatorii.

Avand in vedere situatia si efortul necesar pentru salvarea elefantilor, autoritatile ar putea fi tentate sa renunte la un moment dat.

Solutia propusa de Craig presupune insa incurajarea turismului, activitate care va aduce fonduri importante, astfel incat frumoasele animale nu vor mai fi considerate o povara.

Din nefericire, comertul ilegal cu fildes va continua atata timp cat va exista cerere.
 

 

Sursa: CBS


VIDEO PROTVPLUS.RO