VIDEO. Gestul disperat al autoritatilor din Kenya pentru a salva viata elefantilor
Peste 25.000 de elefanti sunt ucisi anual de braconierii africani. Disperati ca nu pot opri acest fenomen, autoritatile kenyene au recurs la o masura controversata.
In aceste imagini filmate de postul TV CBS in Kenya se vede cum elefantii sunt impuscati, iar coltii lor de fildes taiati.
Nu este o scena de braconaj, ci incercarea autoritatilor de a salva viata acestor animale. Fara colti, ei nu vor mai fi o tinta tentanta pentru braconieri.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Oamenii care ii impusca in aceste cadre folosesc o arma cu tranchilizant, iar coltii taiati nu vor fi vanduti, ci distrusi.
Din pacate insa, elefantul nu-si pierde astfel numai o caracteristica simbolica a speciei sale. Coltii le ofera posibilitatea sa se apere impotriva altor elefanti, iar fara acestia pot fi ucisi foarte usor.
Numarul braconajelor a crescut incredibil in ultimii ani, iar in spatele vanatorilor se afla uneori grupari de crima organizata, care exporta fildesii chiar si in China, spune ecologistul Ian Craig.
Pretul primit de un vanator pentru uciderea unui singur elefant este de 2.500 de dolari, de 5 ori mai mult decat salariul lunar al unui muncitor din Kenya.
Paznicii nu mai fac fata numarului mare de braconieri. Numai anul acesta 6 gardieni au murit in luptele cu vanatorii.
Avand in vedere situatia si efortul necesar pentru salvarea elefantilor, autoritatile ar putea fi tentate sa renunte la un moment dat.
Solutia propusa de Craig presupune insa incurajarea turismului, activitate care va aduce fonduri importante, astfel incat frumoasele animale nu vor mai fi considerate o povara.
Din nefericire, comertul ilegal cu fildes va continua atata timp cat va exista cerere.