VIDEO. Decizie istorica a SUA. Ce va face cu bomba nucleara care putea sterge Germania de pe harta
SUA, care detine in prezent cea mai puternica bomba nucleara din lume, a hotarat sa aplice o masura radicala in privinta acestei arme.
Potrivit Associated Press, aceasta este ultima dintre cele mai puternice arme nucleare din lume - cu un efect de sute de ori mai devastator decat bomba care a fost aruncata la Hiroshima.
Acum, aceasta arma este dezasamblata, la aproape o jumatate de secol dupa ce a fost folosita ca amenintare in Razboiul Rece. Ultimele componente ale bombei B53 vor fi distruse astazi, la Centrala Pantex de langa Amarillo - singura uzina de asamblare si dezasamblare a armelor nucleare.
Punerea in aplicare a acestui program de dezmembrare se realizeaza cu un an inainte de data stabilita initial - conform anuntului facut de Administratia Americana de Securitate a Energiei Nucleare - si se aliniaza cu obiectivele asumate de presedintele Barack Obama, de reducere a numarului armelor nucleare.
Seful acestei Administratii, Thomas D'Agostino, a caracterizat aceasta actiune ca fiind importanta, o adevarata "piatra de hotar".
Bomba nucleara B53 a fost creata in 1962, cand tensiunile Razboiului Rece au atins un nivel maxim, in perioada Crizei Rachetelor Cubaneze. B53 cantarea peste 4 tone si jumatate si avea marimea unui mini-automobil de familie.Potrivit Federatiei Americane a Oamenilor de Stiinta, B53 era de 600 de ori mai puternica decat bomba atomica aruncata la Hiroshima, in Japonia, in cel de-al doilea Razboi Mondial - ucigand peste 140.000 de oameni. Astfel, un calcul simplu arata ca bomba nucleara B53 ar putea ucide aproximativ 84 de milioane de oameni - numar echivalent cu populatia Germaniei.
B53 a fost destinata distrugerii facilitatilor militare aflate sub pamant si era transportata cu ajutorul bombardierelor B-52.
Dupa ce va fi distrusa, urmatoarea arma nucleara cea mai puternica va fi B83, a declarat purtatorul de cuvant al Federatiei Americane a Oamenilor de Stiinta, Hans Kristensen. Capacitatea sa este de 1,2 megatone, in timp ce B53 era de 9 megatone.
Dezasamblarea B53 pune capat unei ere a bombelor nucleare de capacitate mare. Marimea exagerata a acesteia compensa in acest fel acuratetea, a mai explicat Kristensen. Bombele din ziua de azi sunt mai mici, insa mult mai precise, reducand astfel numarul victimelor colaterale.
Multe dintre bombele generatiei B53 au fost dezmembrate in anii '80, insa unele dintre acestea au ramas in arsenalul SUA pana in 1997, cand au fost retrase de pe stoc. Operatiunea de dezasamblare a unei astfel debombe dureaza destul de mult, deoarece arma a fost creata cu ajutorul unei tehnologii foarte invechite, iar multi dintre inginerii care au lucrat la asamblare au murit ori s-au pensionat. Din acest motiv, inginerii din prezent sunt nevoiti sa lucreze cu aparatura complexa si proceduri noi, ca sa se asigure ca nu vor pati nimic.