VIDEO. Cum arată cea mai puternică armă a ucrainenilor din Zaporojie. De frică, rușii au poreclit-o ”Baba Yaga”
Soldații ucraineni din Zaporojie folosesc o dronă de luptă atât de eficientă împotriva rușilor, încât aceștia au poreclit-o - de teamă - ”Baba Yaga”.
Este vorba despre echipajul Brigăzii 108 a apărării teritoriale din regiunea Dnipropetrovs'k, care folosește o "pasăre de fier" devastatoare pentru a învinge inamicul rus.
”Drona Vampire” poate transporta și lansa diferite tipuri de muniție.
Este echipată cu un aparat de termoviziune, astfel încât funcționează mai eficient pe timp de noapte.
Aceste vehicule aeriene fără pilot pot zbura rapid - de obicei, aproximativ 23 de metri pe secundă - și pot transporta încărcături explozive grele către ținte inamice.
Dronele Vampire sunt mai greu de reperat, sunt rapide și pot lansa bombe asupra țintelor în toiul nopții. Acest tip de dronă este produs chiar în Ucraina și este considerată drept cea mai bună bună pentru atacuri pe timp de noapte datorită imaginii termice.
Ofițer, Brigada 108: "Când spun "Baba Yaga", toată lumea se trezește, după cum se poate vedea din interceptările radio, toată linia este agitată.".
Militarii au nevoie de până la 10 minute pentru a-și pregăti "Vampirul" - așa cum îl numesc ei - pentru drum. Echipa dronei de atac include un tehnician, un pilot, un navigator și geniști care experimentează.
Ofițer, comandantul unității Brigada 108: "Cea mai mare parte a muniției este convertită din muniția convențională. Nu avem muniție concepută pentru a fi lansată dintr-o dronă. Asta este treaba geniștilor".
Mecanic: "Am reparat-o și apoi mina este atașată aici. 82 de mine antitanc TM62, acum vrem să încercăm 120 de mine".
Echipajul din Brigada 108 lucrează împreună de șase luni. Obișnuiau să distrugă rușii în sectorul Donețk, iar acum se află în sectorul Zaporojie.
Cel mai tânăr din echipă este navigatorul Komar, în vârstă de 19 ani. El este din Melitopolul ocupat temporar și își amintește cât de înfricoșător a fost să iasă din orașul capturat
Soldatul Komar: "Au început să construiască baraje rutiere, spunând că nu vă vom lăsa să mergeți nicăieri, ucrainenilor. Veți accepta pașapoartele noastre. Am spus nu și am avut curajul să plec".
După ce a plecat, a decis să se înroleze în armată și, după câteva luni de pregătire, a devenit navigator de drone. Sarcina lui, după cum spune Komar, este de a-l ajuta pe pilot să rămână pe curs.
Komar: "În cazul în care se pierde, îl ajut să folosească harta pentru a aduce placa înapoi. Totul este așezat prin atingere, iar uneori luăm lanterne roșii, ca să nu vadă imediat, luminile albe le văd imediat".
Drona este ca un membru al familiei pentru militari. Aceștia spun că și-au riscat viața pentru a întoarce drona atunci când aparatul a început să se rătăcească.
Comandantul unității de drone din cadrul Brigăzii 108: "Există un anumit pericol, fie un teritoriu minat, fie obuze neexplodate, și tu alergi liniștit după ea, o aduci, pentru că drona a căzut și trebuie să o salvezi."
Soldații Brigăzii 108 visează să își îmbunătățească echipamentul preferat.
Una dintre cele mai mari preocupări ale lor este comunicarea, deoarece rușii o bruiază adesea, pentru a scăpa de dronele ucrainene.