Ucraina vrea să construiască în plin război patru reactoare nucleare la Hmelnițki. Centrala se află la 400 km de România
Ucraina a anunţat că intenţionează să înceapă anul acesta construcţia a 4 reactoare nucleare la centrala de la Hmelniţki, în vest, pentru a compensa pierderea centralei atomice de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de ruși din martie 2022.
Într-un comunicat al Ministerului energiei de la Kiev se arată că "în 2024, ar trebui să înceapă construcţia a patru unităţi noi la centrala nucleară de la Hmelniţki". Instituţia a recunoscut că procedura va fi de durată.
Hmelnițki se află la puțin peste 400 de kilometri distanță de România.
Alegeri 2024
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
Două din noile reactoare ar urma să fie de tip VVER-1000, un model sovietic, iar alte două de tip AP1000, în colaborare cu compania americană Westinghouse, a mai precizat ministerul.
Primele două ar putea intra în funcţiune cel mai devreme în doi ani şi jumătate. Celealte sunt mai moderne şi fac faţă mai bine penelor de curent.
Ministrul energiei, Gherman Galuşcenko, a explicat că proiectul "urmăreşte să compenseze capacităţile centralei ocupate de la Zaporojie". El şi-a exprimat convingerea că Ucraina va recuceri până la urmă obiectivul respectiv, însă nu se ştie în ce stare.
Centrala de la Hmelnițki ar urma să devină cea mai mare din Europa
Cu mai multe reactoare, centrala de la Hmelniţki ar urma să ajungă cea mai mare de pe continent, "chiar mai puternică decât cea de la Zaporojie", a afirmat oficialul.
Centrala de la Zaporojie, care asigura 20% din producţia de electricitate a Ucrainei, a fost bombardată de mai multe ori şi a trecut prin pene de curent din cauza luptelor. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de intenţia de a provoca o catastrofă.
Hmelniţki se află într-o regiune relativ sigură, dar ruşii lovesc şi uneori şi acolo. În octombrie 2023, ministerul ucrainean al energiei a afirmat că un atac a avut loc în apropierea centralei nucleare, iar în mai multe clădiri administrative şi de laboratoare s-au spart geamurile.
Sursa: News.ro
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, romania, construire, reactoare nucleare, apropiere,
Dată publicare:
29-01-2024 15:49