VIDEO. Cea mai TARE inregistrare: a surprins naveta Endeavour, din avion
Naveta americana Endeavour a fost lansata cu succes cu sase astronauti la bord pentru ultima ei misiune in spatiu, dar Stefanie Gordon din New Jersey a reusit sa fotografieze naveta dintr-un avion. Imaginea face cariera pe internet.
"Trei lucruri sunt de retinut despre zborul meu de la New York la Palm Beach", a scris ea pe contul de Twitter cand a postat fotografia: M-am intins pe trei locuri, era frig si am reusit sa vad naveta". Stefanie, in varsta de 33 de ani, a ajuns celebra in intreaga lume, iar in cateva ore mii de oameni i-au dat "follow" pe microblogul de socializare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu este insa singura poza postata pe Twitter legata de lansarea navetei Endeavour. Fotograful texan Trey Ratcliff a suprins naveta cand a intrat in nori, deasupra Centrului spatial Kenney din apropiere de Cape Canaveral din Florida.
Endeavour se afla la cea de-a 25-a ei misiune spatiala, care va fi si ultima, in 19 ani de serviciu in slujba NASA. Naveta Endeavour a ajuns pe orbita terestra la opt minute si jumatate de la decolare. Cu putin timp inainte, rezervorul extern s-a desprins de naveta pentru a cadea si se dezintegra in atmosfera.
Endeavour a avut in primele minute o viteza de 5.800 de kilometri/ ora si a accelerat apoi pentru a ajunge la o viteza de 28.330 kilometri/ ora in momentul plasarii pe orbita, inainte cele trei motoare criogenice ale sale sa-si fi epuizat carburantul alcatuit din hidrogen si oxigen lichid. Printre cei sase astronauti ai echipajului se afla si italianul Roberto Vittori de la Agentia Spatiala Europeana (ESA).
In timpul acestei misiuni de 16 zile, dintre care cel putin 10 zile le va petrece conectata la ISS, Endeavour si echipajul ei vor transporta pe Statia Spatiala Internationala spectrometrul magnetic Alpha 2, un modul experimental de fizica fundamentala, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenta antimateriei sau natura materiei negre, invizibile. Aceasta materie formeaza circa 25% din masa universului. Este pentru prima oara cand un spectrometru magnetic va fi trimis in spatiu.