Victor, robotul capabil să distrugă coronavirusul, realizat de o companie românească

Ultima actualizare: 21-10-2020 11:20
victor
Facebook.com

Un robot autonom numit Victor, care ucide micro-organismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind radiații UV-C, luptă împotriva pandemiei coronavirusului la un spital mare din București.

Mai mulți roboți ca Victor vor lua drumul instituțiilor medicale, întrucât producătorul, Modulab, mărește producția. Robotul e produs integral în România de startup-ul Modulab și poate fi folosit noaptea la sterilizarea spațiilor închise.

Potrivit unui articol apărut pe siteul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, o companie românească a adaptat un robot industrial pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Prin adăugarea unor lămpi cu ultraviolete puternice pe platforma robotică, compania, Modulab a creat un dispozitiv care poate dezinfecta o suprafață de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, inclusiv îmbrăcăminte și echipamente – tot ceea ce poate atinge lumina ultravioletă.

Datorită funcției sale de autonomie de 5 ore și telecomandă, robotul are avantajul de a se putea deplasa fără a implica personalul spitalului, protejând astfel viața umană.

Inițial, era destinat unor scenarii mai banale, în principal industriale, însă capacitatea sa de a naviga în medii complexe și de a evita obstacolele îl face perfect pentru curățarea sau transportul pieselor de schimb. Cu toate acestea, 2020 a dat robotului și producătorilor săi un scop nou.

„Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, spune Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab, citată de siteul BERD.

Primul robot a fost donat de BCR Spitalului Universitar din București și a fost numit Victor, după bacteriologul român Victor Babes, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO