Vicecancelarul german: Marea Britanie trebuie sa plateasca pentru BREXIT, altfel Uniunea Europeana se va duce de rapa
Vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, a avertizat ca viitorul UE ar putea ”sa se duca pe apa sambetei” daca iesirea Marii Britanie este gestionata gresit, iar alte state europene ar putea dori sa urmeze calea aleasa de britanici, relateaza BBC.
Vicecancelarul german si ministru al economiei, Sigmar Gabriel, a estimat ca, daca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi gresit gestionata si alte state membre ii vor urma exemplul, Uniunea “se va duce de rapa".
“Brexit-ul este rau, dar nu ne va afecta economic atat de mult pe cat se tem unii - este mai mult o problema psihologica si este o problema politica uriasa”, a afirmat Gabriel duminica, intr-o conferinta de presa.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In opinia sa, lumea se uita acum la Europa ca la un continent instabil. “Daca organizam Brexit-ul intr-un mod gresit, vom avea o mare problema, asadar acum trebuie sa ne asiguram ca nu vom permite Marii Britanii sa pastreze avantajele legate de Europa fara sa-si asume vreo responsabilitate”, a subliniat social-democratul german.
In ce priveste Turcia, vicecancelarul a apreciat ca aceasta nu va adera la UE intr-un viitor previzibil, el estimand ca blocul comunitar nu ar fi in situatia de a primi aceasta tara chiar daca Ankara ar indeplini maine toate criteriile.
“Chiar daca sunteti foarte optimisti cu privire la cariera mea politica, cu siguranta nu voi vedea Turcia devenind membru al acestei Uniuni Europene”, a afirmat el.
O problema logistica, a apreciat Gabriel, este populatia foarte numeroasa a Turciei, de circa 79 milioane de locuitori.
“Cum va functiona aceasta intr-o Uniunea Europeana care isi pierde in prezent unul din membrii cei mai importanti (...), (o Uniune) care nu stie cum ar trebui sa se reorganizeze?,” a adaugat el.
Sigmar Gabriel considera ca, in schimb, Turcia ar putea deveni, intr-un viitor indepartat, un partener “intr-un inel exterior” al unei Uniunii Europene schimbate.