Vești bune pentru românii care vor să se stabilească ori să lucreze în Marea Britanie
Vești bune pentru românii care vor să se stabilească ori să lucreze în Marea Britanie. Judecătorii din regat au declarat ilegale prevederile prin care toți cetățenii străini trebuiau să obțină rezidența permanentă dacă voiau să rămână acolo.
Aceste măsuri au lăsat țara fără forță de muncă în multe domenii. Peste 1 milion de români locuiesc acum în Marea Britanie și sunt cei care anul trecu, au trimis cei mai mulți bani acasă.
Cătălina are 38 de ani și trăiește la Londra de 9. A muncit câțiva ani fără forme legale așa că nu a putut demonstra că sta în Regatul Unit de multa vreme. Abia acum a obținut statutul de rezident temporar care îi dă dreptul să lucreze cu acte.
Cătălina Dragomir: „Am aplicat pentru presettle doar cu buletinul și o dovadă că muncești și ai o casă în chirie. Dacă nu ai acest presettle sau settle status nu îți poti găsi un job, aceasta este prima cerință a angajatorului, de a verifica dreptul tău de muncă în această țară. Nu îți poți închiria o casă sau o cameră, practic esti legat la mâini fără aceste presettle sau settle. Când s-a dat termenul limită a fost un număr impresionant de oameni care nu au făcut aceste proceduri.”
Odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a impus reguli stricte pentru cetățenii străini. Toți cei care voiau să se stabilească acolo ori să lucreze, și temporar, trebuiau să solicite rezidență permanentă, dacă puteau dovedi că au stat cel puțin 5 ani in regat ori rezidență temporară, dacă aveau mai puțina vechime acolo. Aproape un milion de români au încercat să dobandească acest statut, însa mulți au plecat.
Bebe Dudescu, inginer: ,,În urmă cu două luni de zile am încercat să aducem niște oameni pentru o companie de vopsitorie navală aici în Anglia și i-a trimis acasă pentru că nu aveau settle-lul sau presettle-ul. Nu se mai poate munci la negru pentru că rezidența îți dă un drept de muncă pe care îl dovedesti prin presettle-lul acesta. Îți dă un share cod pe care tu îl dai angajatorului. Nu ai codul acesta, nu poți fi plătit și nu poți munci.”
Regulile impuse după Brexit, i-au lăsat însă pe englezi cu un deficit urias de lucratori, de la medicina, pana la transporturi, agricultura sau educatie. Multi tineri au renuntat sa mai studieze acolo si s-au orientat spre Germania si Italia.
Ana Vișan, reprezentantul unei platforme online de recrutări: „După Brexit s-a mai complicat, timpii s-au îngreunat. Adică poți să aplici acum , să ai interviul în următoarea lună, dar să poți să pleci după o lună, două, după ce primești actele de aprobare.”
Înalta Curte din Marea Britanie a hotărât, într-un final, că procedurile sunt ilegale și le-a eliminat.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia de Muncă: „Acum poți obține acel permis permanent, acel settle status, direct, automat. Fără să mai faci nimic după cinci ani, cum era înainte.”
Românii formează a patra cea mai numeroasă comunitate de migranți din Regatul Unit.