Derek Chauvin, poliţistul acuzat de uciderea lui George Floyd, găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare

Dată publicare: 21-04-2021 00:09
Dată actualizare: 21-04-2021 09:14


Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat marţi vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, la finalul unui răsunător proces care a marcat profund America ilustrând diviziunile rasiale din ţară, scrie AFP.

Juriul a ajuns la o decizie, după trei săptămâni de audieri şi după mai puţin de o zi de deliberări.

Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă în legătură cu moartea lui George Floyd, în luna mai a anului 2020, potrivit CNN.

Pedeapsa maximă pentru crimă de gradul doi prin imprudenţă este închisoare de cel mult 40 de ani. Pedeapsa maximă pentur crimă de gradul trei este închisoare pentru cel mult 25 de ani.

45 de mărturii în proces, 3 săptămâni de audieri și peste 4 ore de pledoarii finale. Așa a arătat pe scurt procesul polițistului Derek Chauvin, suspectat că l-a ucis George Floyd în mai 2020.

Timp de nouă minute, Chauvin şi-a ţinut genunchiul pe gâtul bărbatului afro-american, care era întins pe burtă şi cu mâinile încătuşate la spate.

Agonia sa, filmată în direct de trecători, a şocat lumea şi a provocat manifestaţii de o amploare istorică împotriva rasismului şi a violenţelor poliţieneşti.

Procesul s-a derulat într-un climat de tensiuni şi de manifestaţii cotidiene după moartea recentă a unui tânăr de culoare la periferia Minneapolis.

Citește și: Procesul pentru sufletul Americii. Floyd vs. Chauvin, pe fondul unor proteste fără precedent

 

Steve Schleicher, procuror: „Nu a fost un act de intervenție a poliţiei, a fost o crimă."

Eric Nelson, avocatul lui Chauvin: „Uneori, utilizarea forței nu face impresie bună."

Avocații apărării susțin că este puţin probabil ca agentul să fi încălcat regulile de folosire a forţei, fiind conştient că întreaga acțiune era înregistrată. În plus, cel pe care îl imobilizase era sub influenţa unei cantităţi "semnificative" de droguri.

Eric Nelson, avocatul lui Chauvin: „Cele 9 minute și 29 de secunde ignoră precedentele 16 minute și 59 de secunde."

În cealaltă tabără, procurorii i-au îndemnat pe juraţi să dea crezare probelor video, făcând referire la înregistrarea care îl arată pe Chauvin stând mai mult de 9 minute cu genunchiul pe pieptul lui Floyd, în timp ce acesta striga "Nu pot respira". Oficial, pe certificatul de deces al afro-americanului este menționat că acesta a murit ca urmare a unei combinații de factori: imobilizarea, drogurile prezente în corpul bărbatului și problemele sale cu inima.

Procesul a fost foarte urmărit și în afara tribunalului. America pare că stă din nou pe un butoi cu pulbere.

Anul trecut, modul în care a murit Floyd a stârnit în Statele Unite şi nu numai un val de proteste faţă de acţiunile violente ale poliţiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO