Vaticanul a restaurat doua fresce, in catacombele Priscillei, ce ar contine imagini controversate
Comisia Pontificala pentru Arheologia Sacra de la Vatican a prezentat marti publicului cateva fresce noi restaurate in catacombele Priscillei, Roma, unde s-a descoperit una dintre cele mai vechi reprezentari a Maicii Domnului.
Potrivit Huffington Post, unii specialisti in arta religioasa cred ca in frescele prezentate de Vatican, marti, ar aparea femei in calitate de preoti.
Folosita pentru inmormantarea crestinilor incepand cu sfarsitul secolului al II-lea pana in secolul al IV-lea, in Catacomba Priscillei, recent renovata, au fost dezvelite si doua fresce, una reprezentand femei care ar celebra ceea ce pare a fi Taina Euharistiei, alta aratand o femeie ce poarta o dalmatica (vesmant folosit ca haina liturgica) si care se afla intr-o pozitie asemantoare preotilor in timpul slujbelor.
Ministrul Culturii de la Vatican, Gianfranco Ravasi a prezentat si refacerea "cubiculumului lui Lazar", in cimitirul subteran de langa Bazilica papala, care a fost ultima dintr-o lunga serie de proceduri de conservare efectuate in catacombele Priscillei, un complex de morminte ce se intinde pe cativa kilometri in nordul Romei si reprezinta o mare atractie pentru crestini.
Asociatia Romano-Catolica a Femeilor Preot,ce numera femei excomunicate de Vatican, crede ca imaginile reprezinta dovada ca la inceputurile crestinismului existau femei preot, lucru contrazis de catolici si ortodocsi.
Vaticanul si-a aratat din nou dezaprobarea fata de acceptarea femeilor ca preoti in religia catolica. Profesorul Fabrizio Bisconti care se ocupa de lucrari arheologice crede ca asemenea interpretari ale frescelor reprezinta "fabulatie si legenda".
Acesta e explicat in cele doua picturi sunt reprezentate femei care participa la o ceremonie de inmormantare, prin urmare nu oficiaza o taina religioasa, respectiv o femeie care se roaga, adica nu s-ar afla in calitate de preot.
Vaticanul si Biserica Ortodoxa se opun total femeilor preoti in Biserica. In 2002, cand sapte femei din Biserica Catolica au fost, neoficial, hirotonisite, ele au fost imediat excomunicate.
Numeroase biserici anglicane, in Scotia, Irlanda, Australia sau Noua-Zeelanda, recunosc dreptul femeilor de a deveni episcopi.