Variola maimuței: cum se răspândește, ce simptome specifice prezintă și cum se tratează

variola maimutei
Getty

Variola maimuței, o boală rară, întâlnită de obicei în Africa Centrală și de Vest - a fost depistată în ultimele zile în SUA, Australia și în mai multe țări europene, reprezentând, astfel, o răspândire "neobișnuită".

Oficialii germani și australieni au fost ultimii care au confirmat cazuri, potrivit Reuters, citată de Business Insider.

Acestea au venit după ce joi, oficialii din domeniul sănătății din New York au declarat că investighează un "posibil" caz de monkeypox (variola maimuței) - a doua infecție în tot atâtea zile, după ce primul caz din SUA din 2022 a fost confirmat miercuri.

Jennifer McQuiston, director adjunct al Diviziei de patogeni și patologie cu consecințe ridicate din cadrul Centrului național pentru agenți patogeni emergenți și Zoonotic Disease, a declarat pentru Associated Press: "Cred că ne pregătim pentru posibilitatea apariției mai multor cazuri".

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă de ce variola maimuței se răspândește în afara Africii Centrale și de Vest.

Citește și
Variola maimutei
Există vaccin sau tratament pentru variola maimuței? Ce spun specialiștii despre această boală
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Variola maimuței se răspândește rar în afara Africii Centrale și de Vest

Încă de vineri, au fost confirmate cazuri de variolă a maimuțelor în: Marea Britanie, SUA, Portugalia, Canada, Suedia, Suedia, Australia, Franța, Italia, Germania și Belgia.

Primul caz cunoscut al actualei epidemii de variolă a maimuțelor a fost anunțat în Marea Britanie la 7 mai, la o persoană care a călătorit în Nigeria. Cazurile ulterioare nu au avut nicio legătură cu primul caz și nu au călătorit acolo unde variola maimuței este endemică. Numărul total de cazuri de vineri era de 20, a declarat Agenția britanică de securitate sanitară.

UKHSA a transmis că investighează de ce o "proporție notabilă" de cazuri timpurii au fost în rândul celor care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali, bisexuali sau bărbați care fac sex cu bărbați, deoarece variola maimuței nu este o infecție cu transmitere sexuală cunoscută. CDC a mai spus că multe cazuri "apar în cadrul rețelelor sexuale".

Dr. Susan Hopkins, consilierul medical șef al UKHSA, a descris răspândirea într-o declarație ca fiind "rară și neobișnuită".

Ea a declarat miercuri: "Aceste ultime cazuri, împreună cu rapoartele de cazuri din țări din Europa, confirmă îngrijorările noastre inițiale că ar putea exista o răspândire a variolei maimuțelor în cadrul comunităților noastre".

Cum se răspândește variola maimuței?

Spre deosebire de COVID-19, care este foarte contagios, variola maimuței nu se răspândește de obicei cu ușurință între oameni.

Variola maimuței se răspândește prin intermediul picăturilor respiratorii mari atunci când oamenii se află în contact apropiat, prin contact direct cu leziuni cutanate sau fluide corporale, sau prin contact indirect prin intermediul hainelor sau al lenjeriei de pat contaminate.

Simptome specifice: febră, dureri de spate și furuncule pline de puroi

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de variola maimuței au simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi febră și dureri de spate, și o erupție cutanată care dispare de la sine în decurs de două până la patru săptămâni. Erupția începe pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv în organele genitale. Erupția prezintă furuncule care se umplu cu puroi și, în cele din urmă, formează o crustă și cad.

Variola maimuței de distinge foarte greu de erupțiile comune, cum ar fi varicela. Ganglionii limfatici umflați sunt o caracteristică distinctivă a variolei maimuței, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Dr. Inger Damon, director la Divizia de patogeni și patologie de mare risc din cadrul CDC, a declarat miercuri într-o declarație: "Cerem publicului să contacteze furnizorul de servicii medicale dacă au o nouă erupție cutanată și sunt îngrijorați de variola maimuței".

Cât de periculoasă este variola maimuței?

Conform datelor prezentate de OMS, afecțiunea poate fi mortală în unele cazuri, iar proporția celor care mor din cauza variolei maimuței variază între 1% și 10%, în funcție de tulpină. Cele două tulpini sunt: clada din Africa de Vest și clada din Bazinul Congo.

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au declarat la 16 mai că aceste cazuri înregistrate în regatul Unit provin din clada vest-africană, iar oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Portugalia au identificat aceeași tulpină, conform secvențierii publicate vineri.

Această tulpină este asociată cu un risc mai mic de deces, de aproximativ 1%, potrivit lui Paul Griffin, profesor asociat de medicină la Universitatea din Queensland, Australia.

Griffin a declarat că, deși este important să se crească gradul de conștientizare, "există mai multe considerente importante cu acest virus care înseamnă că nu trebuie să reacționăm în mod exagerat. Este relativ greu de răspândit și avem deja vaccinuri excelente și, potențial, și unele tratamente disponibile".

Cum se tratează variola maimuței?

Tratamentul pentru variola maimuței este în mare parte de susținere - ca pentru o tuse sau o răceală, de exemplu. Majoritatea oamenilor se recuperează fără tratament în câteva săptămâni.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar vaccinul pentru variolă poate fi folosit pentru a controla focarele.

Potrivit OMS, vaccinul împotriva variolei poate oferi o protecție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, iar persoanele vaccinate împotriva variolei în copilărie pot prezenta o boală mai ușoară.

Marea Britanie oferă vaccinul antivariolic unor lucrători din domeniul sănătății pentru a spori protecția, potrivit Reuters.

Două medicamente antivirale, numite cidofovir și tecovirimat, pot fi, de asemenea, folosite pentru a controla focarele de variolă de maimuță.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa
Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa

OMS se reuneşte vineri într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar care a izbucnit în Europa, variola maimuţei, o infecţie virală frecventă în vestul şi centrul Africii.

Există vaccin sau tratament pentru variola maimuței? Ce spun specialiștii despre această boală
Există vaccin sau tratament pentru variola maimuței? Ce spun specialiștii despre această boală

Variola maimuței este noua boală care a speriat întreaga lume. Afecțiunea virală a fost detectată deja în mai multe țări din Europa, dar și în SUA și Canada.

Tot mai multe țări raportează noi cazuri de infecție cu variola maimuței
Tot mai multe țări raportează noi cazuri de infecție cu variola maimuței

De la zi la zi, tot mai multe țări raportează noi cazuri de infecție cu variola maimuței. Sunt câteva zeci în toată lumea, din Europa până în America și Australia.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.