Negocierile din Belgia pentru acordul cu Canada au esuat. Tusk si Trudeau: Summitul UE-Canada inca este posibil
Belgia nu poate incheia acordul de liber schimb cu Canada din cauza obiectiilor ridicate de Valonia, a declarat premierul belgian.
Belgia are nevoie de aprobarea prealabila a regiunilor sale. Iar Valonia si-a mentinut obiectiile si a respins ultimatumul impus de Uniunea Europeana pentru semnarea celui mai ambitios acord economic al sau, negociat ani de zile.
"Un asemenea ultimatum este incompatibil cu democratia", a transmis premierul valon. Reamintim ca Ottawa conditioneaza ridicarea vizelor pentru cetatenii romani si bulgari - de parafarea acestui document.
#UPDATE EU-Canada trade summit 'still possible' despite holdout Belgium https://t.co/EfhBsXK2pY pic.twitter.com/bJNZUajpuQ
— AFP news agency (@AFP) October 24, 2016
Tusk si Trudeau: Summitul UE-Canada, prevazut pentru joi, inca este posibil, sustin Tusk si Trudeau
Summitul prevazut pentru joi si consacrat semnarii acordului de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA) 'inca este posibil', chiar daca Belgia s-a declarat pentru moment in imposibilitatea de a aproba documentul, a estimat luni presedintele Consiliului European, Donald Tusk. ''Impreuna cu premierul Justin Trudeau, credem ca summitul de joi inca este posibil. Noi incurajam toate partile sa gaseasca o solutie. Inca mai este timp'', a dat asigurari Tusk intr-un mesaj pe Twitter, dupa o convorbire telefonica cu seful executivului canadian.
Premierul belgian, Charles Michel, a anuntat luni ca i-a transmis presedintelui Consiliului European ca Belgia nu poate semna CETA intrucat regiunea belgiana Valonia isi mentine obiectiile cu privire la acest tratat. 'I-am spus oficial lui Tusk ca nu am ajuns la o intelegere (...) Ni s-a cerut sa dam un raspuns clar astazi. Raspunsul clar in acest stadiu este 'nu' '', a declarat Charles Michel in fata presei dupa o intalnire cu liderii regiunilor care com'pun Belgia.
Uniunea Europeana a dat Belgiei un ultimatum sa ia pana luni seara o decizie privind semnarea acestui acord, ultimatum despre care seful guvernului valon, Paul Magnette, a apreciat ca ''nu este compatibil cu procesul democratic''.
Dupa ce Romania si Bulgaria si-au ridicat obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize, toate statele din UE si-au dat consimtamantul pentru incheierea acestui tratat, cu exceptia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entitati federale componente. Nemultumita de mai multe prevederi ale tratatului, in special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale intre companii si guverne, regiunea Valonia a respins acest accord.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, vize, romania, Bulgaria, Canada, valonia, CETA,
Dată publicare:
24-10-2016 13:14