Romanii ar putea ramane cu vizele de Canada. Guvernul valon respinge orice termen impus de UE

23-10-2016 21:09

viza canada

 Premierul Valoniei, Paul Magnette, a respins duminica seara orice ultimatum impus de Uniunea Europeana in privinta semnarii acordului CETA.

Uniunea Europeana a acordat duminica Belgiei termen pana luni seara pentru a spune daca poate sau nu semna acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), ultimatum respins de Valonia care blocheaza acordul, relateaza AFP.

Seful guvernului regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, care se opune tratatului CETA, considera ca un astfel de ultimatum "nu este compatibil cu procesul democratic", a declarat pentru AFP purtatorul lui de cuvant.

Magnette "a refuzat intotdeauna sa ia o decizie intr-un termen limita impus", a subliniat purtatorul sau de cuvant.

Uniunea Europeana a fixat pentru luni seara termenul limita pana la care guvernul federal al Belgiei isi poate da acordul pentru incheierea Acordului UE-Canada (CETA), in caz contrar summitul UE-Canada, prevazut pentru joi la Bruxelles, pentru semnarea tratatului va fi anulat.

Dupa ce Romania si Bulgaria si-au ridicat obiectiile cu privire la tratatul CETA, in urma acordului la care au ajuns cu Canada in chestiunea liberalizarii regimului de vize, toate statele din UE si-au dat consimtamantul pentru incheierea acestui tratat, cu exceptia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entitati federale componente. Nemultumita de mai multe prevederi ale tratatului, in special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale intre companii si guverne, regiunea Valonia nu si-a dat inca acest acord.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO