Romanii nu scapa inca de viza de Canada, din cauza opozitiei unei regiuni din Belgia. Iohannis: "Negocierile continua oricum"

×
Codul embed a fost copiat

De la sfarsitul anului viitor, am putea calatori in Canada fara vize. Vestea buna a dat-o chiar presedintele Klaus Iohannis - dar, intre timp, a aparut un obstacol.

UPDATE 21:30 Romania va continua negocierile cu Canada pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA, a declarat, vineri, presedintele Klaus Iohannis, dupa ce ministrul canadian al comertului, Chrystia Freeland, a confirmat esecul negocierilor purtate cu reprezentantii regiunii valone. El a aratat ca Valonia mai are rezerve fata de CETA, iar la Consiliul European nu s-a ajuns la un acord cu aceasta regiune.

Seful statului s-a declarat optimist in privinta incheierii acordului CETA. Comisia Europeana nu a renuntat la semnarea tratatului de liber-schimb cu Canada (CETA), in pofida esecului ultimelor negocieri purtate vineri de aceasta tara cu regiunea francofona belgiana Valonia, care a blocat semnarea acordului, au declarat surse comunitare agentiilor EFE si Reuters.

'Negocierile incepute in aceasta dimineata cu guvernul regional din Valonia au intrat in impas (...) Comisia Europeana nu considera ca acesta este sfarsitul procesului ce deschide calea semnarii tratatului incheiat intre UE si Canada' a declarat una dintre aceste surse.

UPDATE 19:00 Eliminarea vizelor era conditia pusa de Romania pentru a semna acordul comercial Uniunea Europeana-Canada, mai pe scurt, CETA. Deocamdata insa, tratatul este blocat de regiunea belgiana Valonia, iar in urma cu putin timp, reprezentanta Canadei a iesit de la negocieri, spunand ca discutiile cu reprezentantii acestei provincii au esuat.

Citește și
Dacian Ciolos si Justin Trudeau - Facebook
Tot mai aproape de eliminarea vizelor pe continentul american. Subiectul, discutat de premierul Dacian Ciolos, la New York
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Oricat ar parea de ciudat, acordul nostru de vize depinde acum de Valonia, o regiune din Belgia, cu 3,5 milioane de oameni. Si asta pentru ca vizele noastre fac parte dintr-un acord comercial intre Uniunea Europeana si Canada, acord care trebuie aprobat de TOATE tarile UE si regiunile lor, in cazul statelor federale. Valonii se tem ca intelegera va lovi agricultura si industria locala. Ar urma sa creasca tranzactiile bilaterale cu 20% si sa ieftineasca importurile canadiene, pe piata europeana.

Charles Michel, premierul Belgiei: “Ne confruntam cu pozitia Guvernului Valoniei, care in acest moment refuza sa semneze. Nu sunt increzator in acest moment, insa nu vreau sa spun ceva ce ar putea pune paie pe foc si periclita ajungerea la un acord.

Negocierile de astazi cu partea valona au fost tensionate. Reprezentanta Canadei a iesit de la negocieri, spunand ca discutiile au fost un esec. Daca acest impas va fi depasit, acordul va fi semnat joia viitoare, la summitul UE-Canada, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania a ajuns la un acord cu Canada, care va ridica vizele pentru romani. "Am o veste buna in aceasta dimineata. In aceasta dimineata am ajuns la un acord cu partea canadiana, un acord rezonabil pentru ambele parti, si in acest fel suntem in situatia foarte potrivita pentru discutia de astazi sa ne retragem rezerva pe care am declarat-o fata de CETA.

Deci Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada" - a declarat presedintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde participa la Consiliul European.

El a precizat ca de la 1 mai 2017 se va renunta la vize pentru persoanele care au mai avut viza de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toti romanii.

Seful statului a aratat ca se prevede un mecanism de "snap back", care stipuleaza ca daca numarul de imigranti ajunge sa fie insemnat, partea canadiana isi rezerva dreptul sa revina temporar la regimul de vize.

"Aceasta clauza de snap back este valabila pentru o perioada de maximum 3 ani, dupa care nu mai poate fi revocata decat in conditiile generale internationale aceasta intelegere", a precizat Iohannis.

El a mentionat ca intelegerea cu partea canadiana devine valabila in masura in care se semneaza Acordul CETA. "In situatia in care se ajunge la parafarea Acordului CETA, acest acord pe care l-am negociat cu partea canadiana referitor la vize devine valabil", a declarat Iohannis.

Seful statului a afirmat ca o intelegere similara cu cea a Romaniei s-a facut si intre Bulgaria si Canada, iar rezerve mai sunt exprimate fata de Acordul CETA de catre Valonia.

"Sper ca celelalte parti care au mai avut rezerve fata de acest acord sa ajunga la o buna intelegere cu partea canadiana si sa ajungem in situatia sa avem un acord care, in esenta, consider ca este foarte bun", a aratat presedintele Iohannis.

Romania a amenintat cu folosirea dreptului de veto

Anterior, portalul Euractiv a scris ca Bulgaria si Romania au cerut Canadei garantii scrise cu privire la liberalizarea vizelor, pentru a nu se mai opune acordului de liber-schimb.

O intelegere in vigoare din 20 decembrie 2013 le impune celor doua state membre UE sa actioneze in comun pe tema liberalizarii vizelor, mai ales in cazul unor terte state care impun conditii diferite cetatenilor europeni in functie de tara de origine.

O serie de reuniuni a avut loc intre Canada, Comisia Europeana (CE), Bulgaria si Romania pe tema liberalizarii vizelor.

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria - ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

A fost una dintre rarele situatii in care Romania a amenintat cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Romania NU va semna Acordul fundamental dintre UE si Canada decat daca scapam de vize. Iohannis:
Romania NU va semna Acordul fundamental dintre UE si Canada decat daca scapam de vize. Iohannis: "E important sa fie in 2017"

Romania nu este de acord cu semnarea de catre UE a unui acord comercial esential cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Tot mai aproape de eliminarea vizelor pe continentul american. Subiectul, discutat de premierul Dacian Ciolos, la New York
Tot mai aproape de eliminarea vizelor pe continentul american. Subiectul, discutat de premierul Dacian Ciolos, la New York

“Exista perspective bune pentru ca vizele sa fie ridicate intr-un viitor cat mai apropiat"

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.