Ucraina face pasul cel mare spre UE. Care ar putea fi reactia lui Putin

ucraina intre rusia si UE

Dupa luni intregi de proteste violente la Kiev, Ucraina semneaza, vineri, partea economica din Acordul de asociere cu UE, facand astfel o miscare istorica prin desprinderea de Rusia si apropierea de tarile dezvoltate din vestul continentului.

Acelasi document va fi semnat si de catre Republica Moldova si Georgia.

Momentul poate fi interpretat ca fiind o victorie a ucrainenilor proeuropeni, care l-au inlaturat, in martie, pe presedintele prorus Victor Ianukovici, dupa ce acesta a abandonat semnarea pactului anul trecut, in schimbul unor ajutoare financiare din partea Moscovei.

Noul presedinte, Petro Porosenko spera sa obtina, in baza acordului cu UE, un imprumut de 45 de milioane de euro de la UE.

Dar aceasta victorie nu a fost usor de obtinut, comenteaza Reuters. Ucraina a pierdut peninsula Crimeea, in favoarea Rusiei, pierdere evaluata la 10 miliarde de dolari, in resurse naturale.

Citește și
soldati de ciocolata
Razboiul dulce dintre Ucraina si Rusia. Secretul pacii se ascunde in pachetele de ciocolata

In acelasi timp, estul tarii este in continuare macinat de revolte soldate cu pierderi de vieti omenesti, dupa autodeclararea independentei provinciei Donetsk, independenta nerecunoscuta de Ucraina si nici de Occident. Conflictele continua in zona si in aceste momente in care se pregateste semnarea Acordului cu UE, dupa ce ultima incercare de incetare a focului intre fortele rebele si militarii ucraineni a dat gres.

Acordul cu UE ar putea ajuta Ucraina sa acopere o parte din aceste pierderi. Semnarea documentului nu inseamna ca Ucraina intra in UE, dar Kievul va putea sa aiba legaturi economice mai stranse cu cele 28 de tari care fac parte din blocul comunitar.

Ce este Acordul de asociere cu UE?

Acordul de asociere este modalitatea prin care Uniunea Europeana isi extinde influenta asupra vecinilor de la granita de est a blocului comunitar, fara ca acestia sa intre efectiv in UE.

Cele trei acorduri – cu Ucraina, Republica Moldova si Georgia, vor liberaliza gradual comertul intre parteneri, ceea ce inseamna ca cele trei tari isi vor putea vinde produsele pe cea mai mare piata unitara din lume, care numara peste 500 de milioane de consumatori, din 28 de state.

UE va acorda, totodata, ajutor si fonduri celor trei tari pentru ca acestea sa se adapteze mai usor regulamentelor europene. In schimb, UE va cere celor trei state anumite standarde in ceea ce priveste drepturile omului, implementarea democratiei, lupta impotriva coruptiei si reforme ale sistemelor economic si juridic.

Care sunt beneficiile Acordurilor de asociere?

Daca vor fi implementate cum trebuie, Acordurile de asociere cu UE vor ajuta Ucraina, Moldova si Georgia sa se modernizeze din punct de vedere economic, sa atinga un nivel de trai mai ridicat si sa-si intareasca democratia.

Exportatorii ucraineni vor economisi aproape 500 de milioane de euro pe an, datorita eliminarii taxelor vamale, arata documentele Uniunii Europene. In acelasi timp, se asteapta ca exporturile din Ucraina catre UE sa cresca cu un miliard de euro pe an, un avans important urmand sa se inregistreze in ceea ce priveste textilele, metalele si produsele alimentare.

Pe termen lung, Ucraina poate inregistra in plus o crestere economica de 1% pe an, datorata cresterii exporturilor de produse si servicii, dar si a investitiilor masive pe care tarile UE le vor face in tara, potrivit studiilor Comisiei Europene (CE).

CE mai noteaza ca accesul celor trei tari foste sovietice la piata unica europeana se va face mai rapid decat in sens invers, dar si ca odata ajunse in Europa, marfurile si serviciile din Ucraina, Moldova si Georgia se vor vinde mai usor si pe pietele internationale, daca vor indeplini toate standardele de calitate.

Care sunt costurile?

Unul dintre motivele pentru care fostul presedinte Ianukovici a refuzat sa semneze Acordul cu UE, in noiembrie, a fost faptul ca Ucraina ar fi pierdut legaturi comerciale cu Rusia in valoare de jumatate de trilion de dolari. Aplicarea standardelor UE ar fi mai costat peste 100 de miliane de dolari, declara fostul sef de stat anul trecut.

Uniunea Europeana, pe de alta parte, sustine ca Ucraina va fi libera sa aiba in continuare legaturi comerciale cu Rusia si ca va acorda Kievului sprijin si consultanta financiara. Dar, odata semnat Acordul cu UE, Ucraina nu se va mai putea alatura Uniunii Vamale pe care Rusia a infiintat-o, pentru ca statele partenere, Belarus si Kazakhstan, nu sunt membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului.

Diplomatii europeni se tem, insa, ca Rusia va impune sanctiuni economice celo trei tari, temeri confirmate de cele mai recente declaratii ale ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

"Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Vrem sa vedem care vor fi consecintele asupra relatiilor noastre comerciale. Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format ", a adaugat Lavrov.

De altfel, discutii tripartite intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere.

The Moscow Times: Cum il poate face UE pe Putin sa joace dupa regulile europene

Uniunea Europeana (UE) poate sa scoata Ucraina de sub tutela Rusiei daca aplica lectia invatata in Georgia, strategia lui Putin fiind foarte asemanatoare tacticii adoptate in razboiul-fulger din 2008, scriu doi analisti lituanieni intr-un articol publicat pe site-ul ziarului rus The Moscow Times.

Publicatia aminteste ca cea mai mare aspiratie a Kremlinului este sa remodeleze actuala arhitectura a securitatii Europei si sa oblige Occidentul sa recunoasca spatiul postsovietic drept sfera de influenta a Rusiei, adaugand ca Moscova doreste totodata sa fie recunoscuta ca detinatoarea unui vot de veto care are ultimul cuvant de spus cu privire la fiecare tara in parte din aceasta regiune. Aceasta politica revizionista a Kremlinului, reinviata de pe vremea fostei Uniuni Sovietice, este o provocare grava la adresa stabilitatii Europei si nu este inteleasa pe deplin in Occident, subliniaza jurnalistii rusi.

Putin este increzator in faptul ca strategia aplicata in Georgia poate sa fie repetata in Ucraina, iar doua dintre cele faze ale acesteia au fost deja implementate. Prima a fost invadarea si anexarea Crimeei in pofida condamnarilor la nivel international, Kremlinul atingandu-si astfel scopul de a indeparta Ucraina de NATO. In prezent, Putin cauta o "dezescaladare" a conflictului, revocandu-si mandatul de a invada estul Ucrainei pe care si l-a acordat singur si exprimandu-si sustinerrea fata de planul de pace al lui Porosenko.

Insa ultimul pas este cel mai important, subliniaza autorii, intrebandu-se daca Rusia va fi capabila sa convinga Occidentul ca o continuare a conflictului va conduce la provocarea unor pagube reciproce si mai mari. Ei sunt de parere ca este necesar ca Occidentul sa-si normalizeze relatiile cu Rusia, dar numai dupa ce-si consolideaza in mod semnificativ pozitia. Insa ei critica incapacitatea UE de a vorbi pe o singura voce pe tema crizei din Ucraina, apreciind ca linia rosie ar trebui sa fie revenirea la "afaceri ca de obicei" in relatiile UE-Rusia.

Ei pledeaza pentru extinderea NATO in Europa de Est si considerarea aderarii Georgiei o prioritate, consolidarea securitatii in Europa Centrala si de Est, infiintarea unor baze militare in regiune, reconsiderarea angajamentelor militare care consolideaza capabilitatile Rusiei - denuntand decizia Frantei de a vinde nave militare de tip Mistral si de a forma 400 de specialisti rusi -, dar si pentru reducerea dependentei energetice a europenilor fata de rusi. In opinia lor, aceste masuri vor contribui la consolidarea pozitiei UE in fata Rusiei si vor "impiedica ca Ucraina sa devina alta Georgie".

Simona Cioacata, editor www.incont.ro

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Rusia isi sacrifica economia prin criza din Ucraina. Uzina care ne aduce aminte de Ceausescu da afara 13.000 de oameni
Rusia isi sacrifica economia prin criza din Ucraina. Uzina care ne aduce aminte de Ceausescu da afara 13.000 de oameni

Prin razboiul pe care il tin viu cu Ucraina, rusii isi pun in pericol economia tarii.

Razboiul dulce dintre Ucraina si Rusia. Secretul pacii se ascunde in pachetele de ciocolata
Razboiul dulce dintre Ucraina si Rusia. Secretul pacii se ascunde in pachetele de ciocolata

Dupa “revolutia portocalie”, ucrainenii se pare ca au avut si “revolutia ciocolatie”. Indragitul dulce a jucat un rol extrem de important in conflictul dintre Kiev si Moscova si ar putea ascunde solutia acestuia.

Planul lui Putin. Acum s-a aflat despre ideile sale expansioniste. Ce urmeaza dupa Ucraina
Planul lui Putin. Acum s-a aflat despre ideile sale expansioniste. Ce urmeaza dupa Ucraina

Planul lui Putin. Acum s-a aflat despre ideile sale expansioniste. Ce urmeaza dupa Ucraina

Recomandări
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”
LIVE Video. Ședinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Bolojan: „Am înţeles mesajul românilor”

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.