US Army isi retrage 7.000 de militari stationati in bazele din Europa

US Army

Statele Unite vor retrage aproximativ 7.000 dintre cei 81.000 de militari americani stationati in Europa, in cadrul noii strategii americane de aparare si masurilor de austeritate care afecteaza bugetul Pentagonului.

Pentagonul va retrage doua dintre cele patru brigade de lupta din cadrul fortelor terestre stationate in Europa, adica aproximativ 7.000 de oameni, a declarat secretarul Apararii Leon Panetta, pentru agentia de presa a Pentagonului (AFPS), o informatie confirmata pentru AFP de purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little.

Aceste brigade de lupta, alcatuite fiecare din aproximativ 3.500 de militari din cadrul fortelor terestre americane (US Army), a caror localizare nu a fost precizata, vor fi inlocuite prin rotatie de diferite unitati, a precizat Panetta pentru AFPS.

Masura se inscrie in cadrul noii strategii americane de aparare prezentata pe 5 ianuarie de presedintele Barack Obama. Aceasta prevede acordarea unei prioritati strategice regiunilor Asia-Pacific si Orientul Mijlociu, dar si o "evolutie" a prezentei militare americane in Europa, potrivit documentului de prezentare a strategiei.

Strategia reflecta cura de austeritate care va afecta Pentagonul in cursul urmatorilor zece ani, insumand o economie in valoare de 487 de miliarde de dolari.

Citește și
General iranian
Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in "Batalia pentru Ormuz"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Secretarul si alti oficiali de rang inalt din cadrul Departamentului (Apararii) au purtat consultari stranse cu aliatii nostri europeni in privinta noii noastre directii strategice. Angajamentele noastre fata de securitatea Europei si NATO raman intacte", a declarat Little pentru AFP.

Aproximativ 81.000 de militari americani sunt prezenti in Europa, potrivit datelor Pentagonului de la sfarsitul lui septembrie 2011. Intre acestia se afla aproxiamtiv 41.000 de militari din cadrul US Army, stationati in principal in Germania.

Trei brigade de lupta sunt stationate in Germania, iar una in Italia. Insa, in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, numarul unitatilor americane, desi in mod oficial stationate in Europa, au fost mobilizate in Afganistan si Irak, au precizat oficiali americani din cadrul Departamentului american al Apararii, in contextul amplificarii unor zvonuri cu privire la o anumita evolutie a prezentei americane in Europa.

Noua strategie va servi ca matrice pentru armata americana in anii urmatori. Ea privilegiaza armele aeriene si navale in confruntarea cu provocarile impuse de Iran si in contextul amplificarii puterii Chinei, renuntand la lungile si costisitoarele operatiuni impotriva unor insurectii, simboluri ale anilor care au urmat atentatelor din 2001, ca cele din Irak si Afganistan.

De la aproxiamtiv 565.000 de membri cati numara in prezent, US Army urmeaza ca din 2014 sa treaca deja la 520.000 de militari activi, in timp ce US Marines, care au in prezent 202.000 de membri, sa piarda intre 15.000 si 20.000 de oameni.

Bugetul Pentagonului pentru exercitiul bugetar din 2013, care va incepe la 1 octombrie 2012, urmeaza sa fie prezentat pe 6 februarie.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
"Mi-a intors stomacul pe dos". Gestul acestor soldati, o rusine pentru intreaga armata SUA. VIDEO

Corpul puscasilor marini ai Statelor Unite a anuntat miercuri deschiderea unei anchete cu privire la o inregistrare video in care sunt surprinsi patru militari in timp ce urineaza pe cadavrele a trei afgani prezentati drept talibani, relateaza AFP.

Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in
Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in "Batalia pentru Ormuz"

Daca Iranul si-ar pune in aplicare amenintarea si ar decide sa inchida stramtoarea Ormuz, ar putea face acest lucru in doar cateva ore. Insa, in acelasi timp, s-ar vedea in situatia de a face fata unui conflict regional de scurta durata.

Un prototip de avion
Un prototip de avion "USA TOP SECRET", vandut pe eBay. Cat costa si cum a ajuns acolo

In anii '80, Armata Statelor Unite isi dorea un avion ultra-performant care sa-l inlocuiasca pe celebrul A-6 Intruder. La acea vreme a aparut modelul numit A-12 Avenger.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.