Universitatea Bucuresti sare in apararea Universitatii Central-Europene, finantata de Soros. Guvernul maghiar o vrea inchisa
Conducerea Universitatii din Bucuresti solicita marti premierului Ungariei, Viktor Orbán, retragerea initiativei legislative care afecteaza activitatea Universitatii Central-Europene din Budapesta.
Printr-o scrisoare deschisa, rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, si presedintele Senatului Universitatii, Marian Preda, i-au cerut, marti, premierului ungar retragerea initiativei legislative care afecteaza activitatea Universitatii Central-Europene (CEU), potrivit News.ro.
Cei doi profesori accentueaza rolul pe care activitatea stiintifica a Universitatii Central-Europene de la Budapesta, derulata pe parcursul a 25 de ani, l-a avut in dezvoltarea mecanismelor democratice in statele din regiune.
Ei sustin ca membrii comunitatii academice a CEU se bucura de recunoastere internationala, un numar impresionant de studenti, profesori si cercetatori din numeroase state, inclusiv Romania, beneficiind de-a lungul timpului de sprijinul stiintific al universitatii.
"Dupa caderea comunismului, Universitatea Central-Europeana a reprezentat un adevarat reper pentru dezvoltarea democratiei in fostul bloc sovietic. Daca s-a intamplat ceva substantial in reinventarea stiintelor umaniste, acest lucru se datoreaza, in mare masura, existentei Universitatii Central-Europene, un jalon al cunoasterii academice si al valorilor democratice", se arata in scrisoarea adresata premierului Viktor Orbán.
Conducerea Universitatii din Bucuresti atrage atentia ca libertatea academica si de gandire reprezinta valori fundamentale ale unei societati democratice, iar initiativa legislativa care pune sub semnul intrebarii activitatea Universitatii Central-Europene reprezinta un asalt la adresa libertatii academice.
"Universitatea din Bucuresti este recunoscatoare pentru intreaga activitate a CEU si isi exprima solidaritatea fata de comunitatea academica a Universitatii Central Europene de la Budapesta. Va solicitam respectuos sa reflectati asupra oportunitatii proiectului legislativ, ale carui efecte negative vor afecta comunitatea academica internationala, si a retragerii documentului. Va adresam rugamintea de a mentine integritatea academica, libertatea de gandire si de expresie, si sa continuati in sprijinirea dezvoltarii cercetarii stiintifice", se mai arata in scrisoare.
Ungaria a aprobat marti, in procedura de urgenta, o lege care ar putea obliga Universitatea Central-Europeana, finantata de George Soros, sa isi incheie activitatea in tara, in pofida protestelor fata de plan si a condamnarii internationale.
Legea care, potrivit Guvernului, este menita sa rezolve problemele privind universitatile straine, marcheaza un nou capitol in restrictionarea institutiilor independente - demers prin care aliatii lui Orban si-au consolidat influenta asupra sistemului judiciar, presei si bancii centrale.
Parlamentarii au adoptat legea cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva, in timp ce alti 38 de alesi s-au abtinut.
Votul a fost intrerupt pentru scurt timp de o sirena a unui parlamentar independent care a protestat.
Adresandu-se Parlamentului inainte de vot, ministrul resurselor umane al lui Orban a declarat ca institutiile finantate de Soros incearca sa submineze Guvernul ungar prin "ocolirea normelor democratice".
"Organizatiile lui George Soros care opereaza in Ungaria si in restul lumii sunt numai niste agenti pseudo-civili si suntem decisi sa inabusim o astfel de activitatea cu toate mijloacele legale disponibile", a subliniat Zoltan Balog.
Guvernul ungar a propus saptamana trecuta un proiect de lege care sa reglementeze universitatile straine din tara. Liderii CEU spun ca universitatea lor este vizata in mod special si au avertizat ca este posibil sa fie nevoiti sa o inchida.
Sursa: News.ro
Etichete: Ungaria, guvern, budapesta, lege, Viktor Orban, george soros, universitatea bucurești,
Dată publicare:
04-04-2017 22:35