Uniunea Europeană reafirmă că nu va renegocia acordul privind Brexitul
Comisia Europeană a reafirmat luni că liderii Uniunii Europene nu vor renegocia acordul cu Londra privind Brexitul, convenit în luna decembrie cu premierul britanic Theresa May, transmite Reuters.
''Acordul aflat pe masă este singurul şi cel mai bun posibil. Acest acord nu va fi renegociat'', a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, răspunzând unei întrebări privind o conversaţie telefonică avută vineri de premierul britanic Theresa May şi preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, relatează Agerpres.
Schinas a repetat că această conversaţie a fost una ''amicală'' şi că cei doi vor discuta din nou în această săptămână.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Theresa May nu a reuşit să obţină sprijin parlamentar pentru acordul convenit în decembrie cu UE şi urmează să supună documentul la vot pe 15 ianuarie în legislativul britanic.
La summitul UE din decembrie, şefa executivului britanic le-a cerut liderilor europeni să modifice anumiţi termeni ai acordului, dar ei au insistat că nu vor redeschide negocierile asupra acestuia.
Duminică, Theresa May a afirmat că respingerea în parlament a acordului privind Brexit va duce ţara sa pe un 'teritoriu necunoscut', dar a dezminţit relatările din presă conform cărora ar intenţiona să amâne încă o dată votul asupra acestui acord în Camera Comunelor.
Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexit-ul prevăzut în prezent pentru 29 martie.
Londra caută să obţină noi garanţii din partea UE în legătură cu 'plasa de siguranţă', o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.