Unele țări europene au ridicat din restricții. În Paris oamenii au fost așteptați cu aplauze în mall

Ultima actualizare: 29-11-2020 13:27

Unele state europene au început să ridice o parte dintre restricțiile impuse la începutul lunii.

În Franța, unde numărul cazurilor de infectare cu SARS-COV2 este în scădere, autoritățile au permis magazinelor și mall-urilor să își reia activitatea. Și Polonia a redeschis centrele comerciale, iar în Barcelona se poate merge din nou la terasă și la restaurant.

În Franţa, mall-urile şi magazinele considerate neesenţiale s-au redeschis sâmbătă, după aproape o lună în care au avut lacătul pe uşă. În unele dintre cele mai cunoscute galerii din inima Parisului, oamenii s-au înghesuit la cumpărături, în aplauzele angajaţilor.

Preşedintele francez a fost cel care a anunţat la începutul săptămânii că magazinele pot primi din nou clienţi, după ce rata de infectare cu SARS-COV2 a scăzut simțitor.

Pentru comercianţi, pierderile sunt uriaşe după cele două perioade de carantină prin care a trecut ţara. Galeriile Lafayette, de pildă, estimează un deficit de peste un miliard de euro în acest an.

În Olanda, situaţia este încă departe de a reveni pe făgaşul normal. Pentru că străzile s-au aglomerat cu ocazia cumpărăturilor făcute de Black Friday, autorităţile din Rotterdam au folosit drone echipate cu difuzoare, prin care le-au transmis localnicilor să meargă acasă. Până la urmă, magazinele au fost închise mai devreme, de teama unei explozii de îmbolnăviri cu COVID-19.

În Polonia s-au redeschis centrele comerciale - fiind o primă etapă a relaxării restricţiilor impuse de Guvern acum câteva săptămâni.

Potrivit noilor reguli, în mall-uri şi în alte magazine, accesul clienţilor trebuie să fie atent supravegheat, astfel încât fiecărei persoane să îi revină 15 metri pătraţi.

Pe de altă parte, în Germania, măsurile impuse la începutul lunii rămân în vigoare până în 20 decembrie, cel puţin. Nici nu se pune problema redeschiderii localurilor sau a magazinelor. În aceste condiţii, proprietarul unui restaurant a protestat tăcut - a aşezat la mese câteva zeci de urşi panda de pluş.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO