Una dintre „portavocile” Kremlinului a tunat, în direct, la adresa Marinei ruse: „Cum dracu ați reușit să pierdeți Moskva?”

×
Codul embed a fost copiat

Sunt cu adevărat zile de patimi pentru ucraineni. Atacurile Rusiei se intensifică, odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Bombardamentele se succed amețitor, în Harkov, în Kiev și chiar în Liov. Numai luni au murit zeci de civili. Pe de altă parte, regimul rus dă semne de confuzie. Primarul Moscovei spune că 200.000 dintre locuitorii capitalei își pierd locurile de muncă, din cauza retragerii companiilor străine.

În tot acest timp, un jurnalist afiliat Kremlinului s-a dezlănțuit în direct împotriva Marinei ruse, pentru că a pierdut crucișătorul Moskva.

Pentru prima oară de la începutul războiului, luni dimineață, bombardamentele rusești au făcut victime civile și în Liov, oraș din vestul Ucrainei, nu departe de granița cu Polonia. Cel putin șapte oameni, inclusiv un copil, au murit, după ce cinci rachete au căzut pe un obiectiv militar, dar și pe o vulcanizare. Exploziile au fost urmate de incendii.

Rușii au lovit 315 ținte în Ucraina, în ultimele ore

Dacă dăm crezare rușilor, numai în ultimele ore au lovit 315 ținte în nordul, centrul și vestul Ucrainei, inclusiv cu rachete lansate din Marea Caspică.

Richard Dannatt, fost șef al armatei britanice: „Ca parte a pregătirilor pentru ofensiva din Donbas, vedem lovituri de artilerie și rachete de croazieră în mai toată Ucraina, chiar în vest, în Liov. Un motiv este că rușii vor să zdrobească tăria ucrainenilor, să-i dispere. Al doilea motiv este că țintesc depozite și fabrici militare, că să slabească semnificativ capacitățile forțelor armate ucrainene”.

Cea mai gravă situație este în Harkov, terorizat necontenit de bombardamente. Tiruri de rachete lovesc de multe ori în aceleași locuri, la intervale de câteva minute.

În tot acest haos, salvatorii nu știu pe cine să ajute mai întâi.

Igor Terekhov, primarul din Harkov: „Le cer tuturor oamenilor care locuiesc în zone atacate constant să plece imediat”.

Bombele nu sunt singura primejdie. O anchetă a secției ruse a postului de radio Europa Liberă a dus la identificare unui soldat rus de 27 de ani, care a fost interceptat vorbind cu soția lui, printre hohote de râs, despre violarea femeilor ucrainene.

Nu este clar dacă Roman Bikovsky și sotia lui Olga, din Crimeea, discutau despre intenții reale ori doar glumeau.

Kuleba: „Orașul Mariupol nu mai există”

Un alt punct fierbinte rămâne Mariupol. În uzina Azovstal, un labirint de buncăre și tuneluri subterane, ar mai fi în jur de 2.500 de soldați ucraineni. Lor li s-au alaturat sute de civili, alungați de bombardamentele din oraș. În tot acest timp, rușii continuă să aducă forțe proaspete în Mariupol.

Richard Dannatt, fost șef al armatei britanice: „Mă tem că luptătorii ucraineni încă rămași în Mariupol nu mai au multe opțiuni. E doar o chestiune de timp înainte ca Mariuiupol să cadă complet sub controlul rușilor. Cred că lupta eroică a acestor ucraineni va avea un final macabru. Astfel, rușii își vor atinge unul dintre obiectivele strategice de a avea un coridor terestru între Crimeea și Donbas”.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Orașul Mariupol nu mai există. Ce a mai rămas din armata ucraineană și civilii care mai sunt acolo sunt practic încercuiți de forțele ruse. Ei își continuă lupta, dar, din felul în care se comportă armata rusă la Mariupol, pare că a decis să distrugă orașul cu orice preț”.

Pe de altă parte, rușii și-au intensificat simțitor atacurile în Donbas, unde au început luptele de stradă. "E poate ultima șansă de a va salva", i-a avertizat guvernul de la Kiev pe civilii ucraineni din Donbas, pe care i-a indemnat să fugă urgent.

În Severodonețk, un oraș din regiunea Luhansk, aproape de linia frontului, bombardamentele sunt frecvente. Localnicii stau ascunși de săptămâni în subsoluri sau în beciuri.

Tamara a fost profesoară de engleză și face lecții cu nepotul ei, Timur. Își duc zilele într-un adăpost de mai bine de o lună.

Tamara, localnică: „Mulți oameni nu pot să plece de aici din cauza problemelor de sănătate și nu au bani ca să trăiască în alte locuri”.

„Cum dracu ați reușit să pierdeți nava Moskva?”

Între timp, pe internet au apărut o fotografie si o filmare foarte scurta cu „Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, surprinsă cu puțin timp înainte de scufundare.

Jurnalistul Vladimir Soloviov, considerat una dintre „portavocile” Kremlinului, a avut o ieșire neobișnuită în propria emisiune.

Vladimir Soloviov: „Explicați-mi și mie cum dracu ați reușit să pierdeți Moskva? Nu-mi pasă dacă au fost rachetele Neptun ale ucrainenilor! Și de când o asemenea navă se teme de rachete, din moment ce are sistem de aparare anti-rachetă?! N-a fost activat? Nici sistemul de stingere a incendiului? Cum a putut să se mistuie complet din interior?”.

Comentatorii cred ca Soloviov a dat glas chiar furiei lui Vladimir Putin.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 54. Zelenski: A început ofensiva rusă în estul țării, a început bătălia pentru Donbas
Război în Ucraina, ziua 54. Zelenski: A început ofensiva rusă în estul țării, a început bătălia pentru Donbas

Război în Ucraina, ziua 54. Știrile Pro TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului declanșat de Rusia.  

Un comandant ucrainean, scrisoare deschisă către Papa Francisc: Mariupolul este
Un comandant ucrainean, scrisoare deschisă către Papa Francisc: Mariupolul este "iadul pe pământ"

Comandantul unității de pușcași marini ucraineni din orașul asediat Mariupol i-a trimis o scrisoare Papei Francisc, informează CNN.

Mama unui marinar rus de pe nava Moskva: „M-a sunat și plângea din cauza a ceea ce a văzut“
Mama unui marinar rus de pe nava Moskva: „M-a sunat și plângea din cauza a ceea ce a văzut“

Mama unui marinar care s-ar fi aflat pe nava de război rusească Moskva, care s-a scufundat, a spus că fiul său a sunat-o plângând din cauza celor văzute.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.