Un tei din Leliceni, Harghita, e Copacul European al anului 2010

Ultima actualizare: 19-10-2012 12:25
teiul din Leliceni

Arborele a intrat in competitia organizata de asociatia  "Tree of the Year" din Cehia, care sprijina proiecte legate de mediu. El a concurat cu copaci din Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Cehia.

 

Pe site-ul asociatiei, teiul din Leliceni a fost votat de 23.298 de persoane, pe locul doi s-a aflat un platan din Bulgaria, cu 18.374 de voturi, urmat de un alt platan din Ungaria si de stejarii din Slovacia si din Cehia.

Premiul pentru teiul din Romania va fi acordat in luna mai, la 'Saptamana Protectiei Mediului' de la Bruxelles. Organizatorii spera ca la anul in competitie sa intre si arbori din Franta, Irlanda sau Polonia.

Povestea teiului din Leliceni

Copacul, aflat langa o biserica, are 500 de ani, 20 de metri inaltime si 390 de centimetri diametru. Se pare ca a fost plantat la inceputul secolului XVI si, asa cum se intampla in satele romanesti, multe adunari ale localnicilor au avut loc sub crengile sale. Acum, sub ele se afla banci unde satenii se intalnesc la vorba. Arborele a fost inclusiv martorul invaziei tatarilor din 1661, cand satul a fost ras de pe fata pamantului. A supravietuit marii secete din 1717, care adurat 17 luni. Totul s-a uscat in jur, localnicii s-au mutat, dar teiul nu s-a uscat. In anii1854 si 1871, furtuni nimicitoare au maturat zona, dar el nu s-a frant. Copacul a devenit simbolul satului si a fost declarat monument al naturii in 1992.

sursa foto: www.treeoftheyear.org

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO