Un prim tsunami pe coasta estică a Coreei de Sud, după cutremurul de magnitudine 7,6 din Japonia
Primul tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri, în urma unui puternic cutremur, cu magnitudinea 7,6, care s-a produs luni în Japonia, a anunţat agenţia sud-coreeană de meteorologie.
Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud, transmite Reuters..
Provincia Gangwon din Coreea de Sud i-a avertizat pe locuitori să îşi ia măsuri de precauţie şi să evacueze zona îndreptându-se spre regiuni mai înalte, conform Ministerului de Interne.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a declarat anterior că nivelul mării în unele regiuni ale provinciei Gangwon de pe coasta de est ar putea creşte după cutremurul cu magnitudinea 7,6 care a lovit regiunea central-nordică a Japoniei şi a îndemnat la prudenţă, potrivit Agerpres.
Autorităţile din provincia Gangwon le-a transmis locuitorilor prin SMS-uri de urgenţă să nu se apropie de zonele costiere şi să evacueze regiunile de risc îndreptându-se spre zone mai înalte. Autorităţile din oraşul Samcheok i-au sfătuit pe locuitori să se mute în zone mai înalte decât o clădire cu trei etaje, a declarat Ministerul de Interne.
Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la ţărm, a relatat agenţia de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean.
În Rusia, zone de pe coasta de vest a insulei Sahalin şi regiunile continentale Primorsk şi Habarovsk, situate în apropiere de Japonia, sunt vizate de riscul de tsunami, a informat luni agenţia de presă de stat TASS, citând autorităţile.
Media ruse au citat autorităţile din oraşul-port Vladivostok din regiunea Primorsk spunând că ambarcaţiunile care navighează în apele locale ar trebui "să revină de urgenţă la ţărm".
TASS a citat autorităţile din regiunile Sahalin şi Habarovsk spunând că tsunamiul nu va reprezenta un pericol la adresa vieţii. De asemenea, a indicat că autorităţile pentru situaţii de urgenţă din Rusia au negat relatările anterioare potrivit cărora ar fi în curs de desfăşurare o evacuare a populaţiei din zonele de risc de pe Insula Sahalin.
Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în regiunea central-nordică a Japoniei declanşând o avertizare de tsunami şi atenţionări adresate locuitorilor în vederea evacuării zonelor de risc şi pregătirii pentru posibile replici.
Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama.
Unele case au fost distruse, iar forţe ale armatei au fost desfăşurate pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Guvernului, Hayashi Yoshimasa.
Autorităţile încă evaluează amploarea pagubelor, iar locuitorii trebuie să se pregătească pentru posibile replici seismice, a declarat anterior prim-ministrul Fumio Kishida în comentariile difuzate la NHK. "Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure şi îndemn populaţia din zonele în care se aşteaptă tsunami să evacueze cât mai curând posibil", a spus Kishida.
Valuri de 1,2 metri înălţime au lovit portul Wajima, pe Peninsula Noto, la extremitatea nordică a prefecturii Ishikawa, la 16:21 (07:21 GMT), potrivit JMA, care a avertizat asupra posibilităţii de formare a unor tsunamiuri de până la cinci metri.
Mai multe autostrăzi au fost închise circulaţiei în zona centrală a Japoniei, afectată luni de cutremurul principal, urmat de o serie de replici, potrivit unui operator de autostrăzi din regiune.
Circulaţia trenurilor de mare viteză (shinkansen) între Tokyo şi departamentul Ishikawa, unde au avut loc cutremurele, a fost de asemenea suspendată, a anunţat Japan Railways.
Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa după cutremur, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor de luni către regiunile Niigata şi Ishikawa, potrivit TV Asahi.
Imagini difuzate de media locale au arătat o clădire prăbuşindu-se într-un nor de praf în oraşul de coastă Suzu, dar şi o crăpătură uriaşă apărută pe un drum din Wajima. Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, situată la aproximativ 500 de kilometri de Wajima, pe coasta opusă.
Peste 36.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în prefecturile Ishikawa şi Toyama, a declarat furnizorul de utilităţi Hokuriku Electric Power.
Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi şi Takahama din prefectura Fukui.
Centrala Shika din Ishikawa a companiei Hokuriku, situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, oprise temporar funcţionarea celor două reactoare înainte de cutremur în vederea efectuării unor verificări regulate, a indicat agenţia.
O serie de 21 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai mare au lovit centrul Japoniei luni în mai puţin de 90 de minute, a informat JMA.
Un cutremur puternic şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, lăsând în urmă aproape 20.000 de morţi, devastând oraşe şi declanşând un accident nuclear la Fukushima.