Un popor uitat de Dumnezeu. Pe langa foamete, Somalia se lupta si cu o epidemie de holera
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, cea mai rea parte a crizei de foamete din Somalia nu s-a terminat inca. Acum s-a declansat si o epidemie de holera foarte periculoasa, din cauza stadiului actual de sanatate precara, malnutritie si supraaglomerare.
"Sa nu facem greseala de a crede ca raul a trecut, aceasta criza va continua, cu riscul de raspandire a holerie, cu supraaglomerarea in tabere si cu situatii care depasesc lucratorii din domeniul umanitar", a declarat purtatorul de cuvant al Inaltului Comitet al Natiunilor Unite pentru Refugiati, Adrian Edwards.
Mai multe organizatii internationale au confirmat existenta unei epidemii de holera in Mogadishu, unde zeci de mii de persoane au migrat dinspre regiunile de sud ale Somaliei, cele mai afectate de seceta care a cauzat foametea.
Testele de laborator au confirmat "un numar de cazuri de trei ori mai mare comparativ cu anul trecut, pe baza caruia putem spune ca exista o epidemie de holera in curs de desfasurare", a declarat expertul din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Michel Yao, intr-o conferinta de presa.
Cazurile de holera au fost confirmate in principal in Mogadishu, cu analize care au indicat o rata de 40% de imbolnaviri in randul oamenilor aflati momentan in acea zona. De asemenea, au existat focare in zonele de sud ale tarii, cateva dintre ele aflate sub control.
In Mogadishu au fost confirmate cazuri de rujeola si febra Dengue.
Raspandirea holerei e cauzata de asezarile simple ale persoanelor stramutate, care au crescut, dar in conditii extrem de precare, de accesul limitat la apa potabila si la canalizare, de rata ridicata de malnutritie infantila, precum si de capacitatatea limitata a centrelor sanitare.
Expertul a recunoscut ca organizatia se teme de o raspandire rapida a acestei boli infectioase ca urmare a "miscarilor populatiei pe care nu le putem controla".
Din datele culese de OMS, 53% din cazurile de holera au fost copii.