Un oraş din Suedia introduce permise de cerşetorie din cauza românilor şi bulgarilor
Consiliul local din oraşul suedez Eskilstuna a adoptat joi o hotărâre prin care îi obligă pe cerşetori să solicite un permis de la poliţie,
La Eskilstuna, oraş cu 69.000 de locuitori, situat la circa 100 km vest de capitală, romi veniţi din România şi din Bulgaria practică cerşetoria de mai mulţi ani, la fel ca în alte localităţi din Suedia.
'O autorizaţie din partea poliţiei pentru colecta pasivă de bani este obligatorie în anumite zone geografice', prevede textul adoptat cu majoritate absolută de voturi, din partea social-democraţilor, conservatorilor, centriştilor şi extremiştilor de dreapta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Consilierii ecologişti, ai Partidului de Stânga, liberali şi creştin-democraţi au votat împotrivă.
Permisul de cerşetorie va costa 150 de coroane suedeze (15 euro). Nerespectarea hotărârii va fi pedepsită cu amendă.
'Suntem o societate civilizată, în care domneşte ordinea, cu birocraţie, instituţii. Dar şi o societate în care marginalii sunt tot mai numeroşi, în afara legii', a justificat Jimmy Jansson, viceprimar social-democrat.
Promotorii hotărârii susţin că scopul ei nu este de a împiedica cerşetoria, ci de a le permite asociaţiilor şi serviciilor de asistenţă socială să intre în contact cu persoanele care trăiesc din cerşit şi, dacă este cazul, 'să le ajute să revină în ţările lor', după cum a explicat Jansson.
Premierul suedez, social-democratul Stefan Lofven, a calificat iniţiativa ca 'interesantă', dar a respins propunerea conservatorilor şi extremiştilor de dreapta de interzicere a cerşetoriei la nivel naţional.
Hotărârea ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie, dar nu a primit încă aprobarea la nivelul comitatului şi ar putea fi considerată neconstituţională.
Sursa: Agerpres
Etichete: migranti, Suedia, trafic, primarie, cersetori, romi,
Dată publicare:
14-06-2018 19:45