Oficial SUA: "Rusia incearca sa divizeze NATO". Ce spune despre presiunile la adresa Romaniei si scutul antiracheta
Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, crede ca Rusia incearca sa puna presiune asupra Aliatilor, inclusiv asupra Romaniei.
Oficialul apreciaza ca aceasta strategie este contraproductiva si se intoarce impotriva Moscovei, determinand si mai mult NATO sa ia masuri in vederea asigurarii securitatii, potrivit Mediafax.
"Rusia incearca sa divizeze NATO si unitatea Aliantei. Am explicat foarte clar - si Rusia stie asta - sistemul antiracheta pe care NATO il amplaseaza in Romania este destinat sa contracareze amenintarile venite din afara Europei, in special din Orientul Mijlociu. Nu este indreptat impotriva Rusiei si nu schimba in niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa", a declarat, miercuri, la Bucuresti, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, rugat sa comenteze declaratiile oficialilor rusi referitoare la scutul antiracheta din Europa.
Litzenberger a mai precizat ca NATO si SUA au incercat in mai multe randuri sa aiba un dialog cu Rusia pe aceasta tema, dar Moscova nu a dorit sa discute. In ceea ce priveste amenintarile rusilor, adjunctul misiunii SUA la NATO considera ca Rusia "incearca sa puna presiune asupra unor tari ca Romania", dar apreciaza ca acest lucru "se intoarce impotriva ei". "Cred ca este contraproductiv, cred ca tot ce fac este sa intareasca determinarea Romaniei si a NATO in a lua masurile necesare pentru a asigura securitatea Aliantei", a afirmat Earle Litzenberger.
Referitor la actiunile de propaganda ale Moscovei, inclusiv in Romania, oficialul american considera ca spunerea adevarului este replica la aceasta propaganda. "NATO cauta modalitati de imbunatatire a transmiterii mesajelor sale", la fel si statele membre, aratand ca masurile Aliantei "sunt de protejare, nu sunt agresive si nu ameninta pe nimeni", a spus Litzenberger.
Sanctiunile afecteaza Rusia. Putin nu se astepta ca UE si NATO sa raspunda atat de ferm
Sanctiunile impuse Rusiei de UE si de SUA, corelate cu scaderea dramatica a pretului titeiului, au afectat grav economia rusa, a declarat, miercuri, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, subliniind ca Putin nu se astepta la un raspuns atat de ferm si de rapid din partea Occidentului.
Sanctiunile impuse de UE si SUA, "corelate cu scaderea dramatica a pretului titeiului, au afectat grav economia rusa, restrangand serios capacitatea Rusiei de a furniza un standard decent de viata locuitorilor sai", a declarat, miercuri, la Bucuresti, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger. "Cred ca Rusia a facut multe greseli care au agravat, probabil, impactul sanctiunilor", a mai spus oficialul SUA, adaugand ca Moscova a inceput sa reduca nivelul cheltuielilor.
"Incearca sa protejeze nivelul cheltuielilor de aparare, operand taieri uriase in ceea ce priveste sistemul social si cel de sanatate, cu impact asupra vietii de zi cu zi a rusilor. Dar incearca din greu sa mentina actualul nivel al cheltuielilor militare", a afirmat Litzenberger. Pe de alta parte, oficialul american a explicat ca occidentalii impun sanctiuni nu pentru paralizarea economiei ruse, ci pentru ca Moscova sa-si schimbe comportamentul.
"Nu impunem sanctiuni pentru a paraliza economia (rusa), impunem sanctiuni in incercarea de a schimba comportamentul Rusiei, in special in ceea ce priveste criza din Ucraina, pentru a ajunge la o solutie politica, respectand integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei. Cred ca sanctiunile au impact, nu cred ca Vladimir Putin se astepta ca UE si NATO sa raspunda atat de ferm si atat de rapid, cu atata unitate si coeziune. Sincer, nu cred ca-si imagina ca sanctiunile vor dura atat de mult si se pare ca vor mai dura pana cand Rusia isi va schimba comportamentul", a declarat Earle Litzenberger. Totodata, adjunctul misiunii SUA la NATO a subliniat ca este necesara mentinerea dialogului cu Moscova, SUA continuand sa coopereze cu Rusia in anumite domenii.
NATO va actiona daca apar "omuleti verzi" in R. Moldova;statele pot reactiona individual
NATO se va reuni de urgenta si va decide ce actiuni colective sunt "adecvate" in cazul in care in R. Moldova ar aparea "omuleti verzi", a declarat, miercuri, oficialul american Earle Litzenberger, subliniind, totodata, ca statele membre pot reactiona individual daca s-ar intampla asa ceva.
"Republica Moldova are o pozitie dificila din cauza situatiei din Transnistria. Continuam sa sprijinim si sa negociem o solutie in ceea ce priveste integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere «5 plus 2» in vederea gasirii unei solutii. Monitorizam situatia in Transnistria, asa cum facem in toate tarile din vecinatatea estica a Aliantei", a declarat, miercuri, la Bucuresti, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger.
El a precizat ca Alianta Nord-Atlantica are in vedere demararea unui program care sa ajute R. Moldova in construirea unei capabilitati intarite de aparare pentru a face fata provocarilor viitoare. Intrebat daca NATO are un plan in cazul in care ar aparea "omuleti verzi" in Transnistria, Earle Litzenberger a reiterat faptul ca "NATO este o alianta defensiva si principala noastra responsabilitate este sa protejam membrii Aliantei", dar a subliniat ca si intr-un astfel de caz ar exista o reactie.
"Sunt sigur ca daca s-ar intampla asa ceva, NATO se va reuni de urgenta si va lua in considerare actiuni colective adecvate. Totodata, statele vor putea raspunde in mod individual", a spus Litzenberger. In ceea ce priveste Ucraina, oficialul SUA a precizat ca se exercita "o presiune diplomatica intensa" asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.