Ambasadorul SUA la NATO: "Scutul antiracheta protejeaza populatiile si teritoriile Aliantilor. Nu e contra Rusiei"
Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, precizeaza ca scutul antiracheta este proiectat sa protejeze populatiile, teritoriile si fortelor tarilor europene din NATO de amenintarea reprezentata de proliferarea rachetelor balistice.
"Luna acesta, SUA vor oferi un impuls de 9.000 de tone capacitatilor de aparare anti-racheta ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Odata cu sosirea USS Porter, a treia nava echipata cu sistem Aegis cu capacitati de aparare antiracheta care va avea port de baza in Spania, SUA continua sa isi indeplineasca angajamentul de a spori protectia aliatilor europeni in fata amenintarilor venite din volatilul Orient Mijlociu. O a patra nava americana, USS Carney, va sosi in aceasta toamna. Alaturi de cele patru nave echipate cu sisteme Aegis cu capacitati de aparare antiracheta, un sistem similar, terestru, cu capacitati de detectare si interceptare (Aegis Ashore) va deveni operational pana la sfarsitul anului la Deveselu, in Romania. Aegis Ashore prezinta aceleasi capacitati de aparare antiracheta ca si sistemele Aegis maritime, fiind insa un sistem fix, terestru. Combinatia de nave dotate cu sisteme Aegis, sisteme terestre Aegis si imbunatatiri ale sistemului de interceptare si armament vor creste capacitatea NATO de a proteja populatiile, teritoriile si fortele tarilor europene membre de circa zece ori fata de Capacitatea Interimara de Aparare Antiracheta, anuntata de Alianta la intalnirea la nivel inalt de la Chicago, din 2012", afirma , intr-un editorial, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.
Acesta subliniaza ca apararea antiracheta a NATO este "un efort complex, integrat, iar SUA s-au angajat sa-si indeplineasca obligatia alaturi de multi alti aliati".
"NATO a luat hotararea initiala de a crea o misiune de aparare antiracheta la Summit-ul NATO de la Lisabona, din 2010. De atunci pana in prezent, am continuat eforturile pe masura ce aliatii s-au oferit sa gazduiasca sau sa contribuie la dezvoltarea capacitatilor militare ale NATO. Din 2013, SUA, Germania, Spania si Olanda au dislocat sisteme de aparare antiracheta Patriot in Turcia, sub comanda si control NATO. Spania gazduieste nave americane echipate cu sisteme de aparare antiracheta, in timp ce Turcia gazduieste un important radar terestru antiracheta. Germania gazduieste structura de comanda si control la Baza Aeriana de la Ramstein, utilizand software caracteristic apararii antiracheta, creat si instalat de NATO. Asemenea Romaniei, Polonia va gazdui un sistem Aegis Ashore, care va deveni operational pana in anul 2018. Olanda se afla in plin proces de modernizare a fregatelor sale pentru a contribui cu patru radare maritime de avertizare timpurie. Danemarca s-a angajat sa furnizeze un senzor maritim pentru sistemul de aparare antiracheta a NATO si multi aliati participa la dezvoltarea capacitatilor antiracheta ale Aliantei prin intermediul programului de aparare antiracheta dislocat in teatrul de operatiuni", noteaza Douglas Lute, adaugand ca aceste eforturi in domeniul apararii antiracheta reprezinta "o dovada excelenta a angajamentului NATO de a disloca capacitati moderne, de inalt nivel tehnologic".
"Asemenea navelor USS Cook si USS Ross, USS Porter este un distrugator extrem de specializat multirol, dotat atat cu senzori si capacitati de interceptare antiracheta, cat si cu capacitati standard de atac terestru, antisubmarin si de aparare antiaeriana. Radarul Aegis al USS Porter monitorizeaza spatiul aerian, terestru si maritim pentru a detecta, intercepta si distruge amenintarile la adresa aliatilor NATO. Pe langa misiunea sa de aparare antiracheta, nava USS Porter va constitui un atu in misiunile permanente ale NATO, participand la operatiuni de securitate maritima si la antrenamente bilaterale si internationale", mai spune ambasadorul SUA la Alianta Nord-Atlantica.
Diplomatul american reaminteste faptul ca "sistemul de aparare antiracheta al NATO este pur defensiv, menit sa intercepteze si sa distruga rachete balistice in faza de zbor, inclusiv focosul si orice alte arme de distrugere in masa ar putea transporta acestea".
"Rachetele de interceptare nu sunt dotate cu focos exploziv, bazandu-se pe energia cinetica pentru a se ciocni cu si a distruge focoasele rachetelor balistice inamice. Sistemul de aparare antiracheta al NATO este proiectat sa protejeze populatiile, teritoriile si fortelor tarilor europene membre NATO de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea rachetelor balistice din ce in ce mai letale si cu raza din ce in ce mai mare de actiune. Peste 30 de tari dezvolta rachete balistice din ce in ce mai sofisticate. Pentru a se apara de aceasta amenintare reala, NATO are nevoie de o aparare efectiva. Contracararea amenintarii unor atacuri cu rachete balistice din exteriorul regiunii euro-atlantice este o provocare din ce in ce mai serioasa la adresa securitatii colective, careia NATO ii va raspunde", afirma Lute.
Totodata, el reitereaza faptul ca "sistemul de aparare antiracheta al NATO nu este indreptat impotriva Rusiei si nu va submina in nici un fel capacitatile strategice de descurajare ale Rusiei".
"In septembrie 2014, la Summitul din Tara Galilor, liderii NATO au reafirmat importanta dezvoltarii capacitatilor de care Alianta are nevoie pentru a raspunde noilor amenintari. Anul acesta, odata cu sosirea USS Porter, USS Carney si cu Aegis Ashore, NATO face un important pas inainte catre asigurarea capacitatilor sale de aparare antiracheta. In plus, NATO demonstreaza inca o data capacitatea sa de adaptare la noi provocari, asa cum a facut timp de peste 65 de ani", mai sustine ambasadorul american.